Balkongflickors förövare går fria

Inga konstiga dödsolyckor på balkonger där unga flickor förmodligen knuffats ut eller tvingats hoppa blir ordentligt utredda och går till åtal. Polisen visste i över ett år att ett lettiskt bemanningsföretag i  byggbranschen tar hit byggjobbare som aldrig får betalt, men ärendet blir liggande. Morgonens Eko-nyheter innehöll två olika nyhetsinslag som illustrerade diskriminering och att brott som drabbar personer med annan etnicitet inte ses som lika viktiga.

Lettiska ambassaden skickade brev på brev till den svenska polisen om byggföretaget. Jag tycker polisens svar till Ekot är talande:

– Vi har inte glömt bort det här ärendet, vi gör vad vi kan och den information vi får in försöker vi få ihop till ett vettigt ärende, säger Per Englund. (Hela inslaget här.)

Det finns ett tiotal fall där polisen misstänkt hedersbrott i samband med fall från balkonger sedan 2006. Inte ett enda har lett till åtal (inslag här). Okunskap hos polisen tros vara förklaringen. Gissningsvis finns också ett stort mörkertal, brott som aldrig ens hamnar hos polisen. Frågan har varit uppe förr, redan 2006 gjordes reportage i radions Kaliber som ligger bakom även morgonens reportage. När jag googlar hittar jag även ett debattinlägg från Expressen 2008 och en lång artikel i av Jenny Morelli i vi (står tyvärr inte när den är publicerad) bland mycket annat som skrivits om detta. Hur mycket ska det till innan polisen skaffar sig kunskap så de kan utreda den här typen av brott?

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.