Schweiziska folkpartiet går mot nya framgångar

Högerpopulistiska Schweiziska Folkpartiet, SVP, är redan landets största parti, och det ser ut att växa i det kommande valet. Ändå nämns det förhållandevis sällan i diskussionerna om europeisk högerpopulism. Egentligen var det först med valaffischerna med ett grått får som sparkar ut ett vitt som det började talas mer om SVP, motivet har sedan kopierats av andra partier t ex tyska NDP.

Missnöjet med invandrare från från Balkan spelar en stor roll för partiets framgångar, skriver DN. Min känsla är att det sällan är en viss grupp som utlöser framgångar för den här typen av partier, oftare handlar det om missnöje med politikerna och de andra partierna.

Inför valet 2007 satsade SVP på en stor kampanj för att utvisa kriminella utlänningar. SVP fick 28,9 procent av rösterna, och nu kan det bli över 30 procent. SVP sitter i samlingsregeringen, de fyra största partierna regerar tillsammans i Schweiz. En av de aktuella frågorna är en insamling av namnunderskrifter för att få igenom en folkomröstning om invandringen (se SvD). Tidigare har partiet drivit igenom ett förbud mot minareter och samlat in namnunderskrifter för årliga kvoter om hur många invandrare som ska få uppehållstillstånd (se SvD2). Partiet leds av lantbrukaren Toni Brunner (se DN2).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism och märktes , . Bokmärk permalänken.