Hur kan skolorna arbeta med mänskliga rättigheter?

Den nya läroplanen (Lgr11) slår fast att skolorna ska lägga större tonvikt vid undervisning i demokrati och mänskliga rättigheter. Frågan är hur. DemokratiAkademin, en del av Ordfront,  fick nyligen stöd från Ungdomsstyrelsen för ett projekt tillsammans med tre skolor i Farsta med syftet att hitta metoder för att arbeta med dessa viktiga men komplicerade frågor. Det rör sig om ett ettårigt projektet och jag fungerar som projektledare på deltid.

De tre skolorna  Kvickentorpsskolan, Hökarängsskolan och Gubbängsskolan, har redan sedan flera år ett samarbete med DemokratiAkademin för att förbättra elevdemokratin och göra skolorna säkrare och tryggare för eleverna. Skolorna samverkar kring olika utbildningar för elevrådsrepresentanter, kamratstödjare och elevskyddsombud vilket höjt kvaliteten på arbetet.

Kick-Off för projektet ”Respect your rights” skedde i samband med en årlig  elevrådskonferens den 28 september. Tanken är att utnyttja ett upparbetat nätverk och se om det går att föra demokratifrågorna ett steg längre.  Att skolorna arbetar med frågorna ska även märkas i undervisningen. Förhoppningen är att eleverna ska blir mer engagerade och få en större insikt i hur demokrati och mänskliga rättigheter påverkar deras vardag.

Kanske kan Farstaskolorna utveckla metoder som andra skolor kan dra nytta av. Redan på MR-dagarna i november kommer representanter från de tre skolorna att berätta om hur de lyckades förbättra elevdemokratin. (Fotot tog jag vid vår kick-off: F v syns Nettan Dahlqvist, DemokratiAkademin, Eva-Lena Persson och Anna Löflund, båda Kvickentorpsskolan).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.