Snedtändning i chokladfabriken

I helgerna har TV kört en repris på Tim Burtons ”Charlie and the Chocolate Factory”, som vi visserligen sett förut. Men det är alltid kul att se om den, i synnerhet de scener där ”Oompa Loompierna ”är med. Fick ett tips om att det finns en äldre filmatisering av Roald Dahls bok från 1970-talet med Gene Wilder i rollen som Willy Wonka. David Nessle skrev om den 2010, vilket jag missat (se här , filmen heter ”Willy Wonka and the Chocolate Factory”). Han tar i synnerhet fasta på scenen med båtturen som utmärker sig som filmens absolut mest flippade. En total snedtändning som man knappast förväntar sig i en barnfilm. Riktigt ruggig.

Jag håller inte med David Nessle i hans totala sågning av Tim Burtons version. Gene Wilder är superb som alltid (se filmen för hans skull om inte annat). Men Mel Stuarts film är segare för att sluta abrupt, innehåller meningslösa sångnummer och själva chokladfabriken känns bitvis lågbudget. Men just den här scenen har Burton inte ens försökt att överträffa. Kanske insåg han att det inte var möjligt. Efter viss möda hittade jag faktiskt en klipp med motsvarande avsnitt. Det mest skrämmande här är att Oompa Loompierna visas upp som galärslavar. Själv åkturen är inte mycket värre än en normal nöjesfältsattraktion.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.