Snuskvisornas nestor fyller 100 år

Idag, det vill säga den 6 januari 2012, skulle Johnny Bode ha fyllt 100 år. Något som firas av Johnny Bode-sällskapet med en stor jubileums-fest. Johnny Bode var på alla sätt en mycket udda person, den som vill känna till hela hans brokiga livshistoria kan med fördel plöja Ingemar Norléns bok ”Jakten på Johnny Bode – skandalernas man”. Intagande och begåvad men notoriskt opålitlig. Han framlevde sina dagar i en tilltagande misär, för oss som växte upp på 1970-talet är han mest förknippad med de sena skivorna om Bordellmamma med sin förbryllande blandning av gammaldags schlagermusik och frispråkiga porrtexter.

Jag vet inte om jag tycker att Johnny Bode egentligen är en person att hylla, känner mig kluven till mycket av det han gjorde och stod för. Men allt pekar på att festen till hans ära kommer att bli något alldeles extra. Festprissen Bode hade själv säkert velat vara med på det firande som inleds i dag, vi får tänka oss att sitter längst ner vid något bord med en grogg.

Firandet inleds med att det idag sätts upp en skylt i Johnny Bodes hemstad Falköping och i morgon blir det en konsert på Oceanen i Göteborg. Där deltar en rad artister men framför allt bör nämnas Lillemor Dahlqvist som sjöng med Johnny Bode på Bordellmamma-skivorna. Ingemar Norlén berättar i sin bok att hon gärna hade velat vara anonym, om bara Johnny Bode kunnat hålla det löftet. Skivorna kostade henne möjligen en seriösare karriär, men förunderligt nog förblev hon vän med Bode ända till hans död.

Bode var mångsidig, operett, visor, schlager, gaysånger med mera. Mitt musikval dagen till ära är en inspelning av Neger-Joe på tyska som var ny åtminstone för mig. (För den som till äventyrs inte hört originalet finns det här).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Musik, sunkedelica och märktes , . Bokmärk permalänken.