Mycket kring Olof Palme just nu

De närmaste dagarna äger en rad händelser rum som i en eller annan form anknyter till Olof Palme. I morgon kväll är det premiär på pjäsen ”Olof Palme – en pjäs från Sverige” av Lucas Svensson på Stockholms Stadsteatern.  (Se DN) I rollen som Olof Palme syns Philip Zandén som lyckats fånga mycket av rösten och mimiken enligt filmningar från repetitioner som visats på TV. Återstår att se om pjäsen i övrigt har något att säga om Palmes liv och gärning, jag har biljetter till premiären eftersom jag sitter i styrelsen för Olof Palmes minnnesfond.

På fredag delas årets Palmepris ut. Det går till  journalisterna Lydia Cacho från Mexiko och Roberto Saviano från Italien. Lydia Cacho är en välkänd feminist som bland annat skrivit reportageböckerna ”Los demonios del Edén” om ett pedofilnätverk och ”Maktens slavar” om global trafficking, den senare kom förra året på svenska (se recension SvD, ÖC, UNT).

Roberto Saviano är förstås mest känd för boken ”Gomorra”, men är nu aktuell med ”Kom med mig” (Brombergs). Förutom att han deltar vid Palmeprisutdelningen ska han även framträda vid Kulturhusets internationella författarscen. DN publicerade en stor intervju med honom inför prisutdelningen.

Jag tycker vi ofta brukar hitta bra pristagare men i är är jag särskilt nöjd. Två modiga och kloka personer som förtjänar all respekt och uppskattning de kan få.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Socialdemokraterna, Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mycket kring Olof Palme just nu

  1. skaraborg76 skriver:

    Tog nog upp det på gamla Anna-Lena sidan.
    Alla som hyllar Palme prisar hans utrikespolitiska gärning. men när man frågar vad han gjorde inrikespolitiskt , ja då blir det tyst.
    Är det någon här som gillar Palme som kan säga något om hans gjorde inrikespolitiskt?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s