Stieg Larsson ur ett filosofiskt perspektiv

Böckerna om Stieg Larsson fortsätter att komma i en aldrig sinande ström. Den senaste, vad jag vet, är ett försök att anlägga ett filosofiskt perspektiv på hans författarskap: ”The Girl with the Dragon Tattoo and Philosophy – Everything Is Fire”, red Eric Bronson. Jag måste medge att jag inte läst hela. Men det avsnittet som är skrivet av filosofiprofessor Sven Ove Hansson, en gammal vän och kollega som en gång sammanförde mig med Stieg Larsson, fick jag skickat till mig en kopia av.

Jag skummade texten när jag fick den och hittade den häromdagen igen när jag rensade högar i hyllan. Läser om den, den här gången med mer eftertanke, och slutomdömet är att detta är en fin text som sätter fingret på mycket av det som var speciellt med Stieg, man känner att den är skriven av en person som hade en levande dialog med honom och förstod vad han brann för och hur han tänkte. Roligt också att han berättar om mitt och Stiegs samarbete, vissa detaljer hade jag själv glömt. Recensionerna av antologin var inte översvallande i svensk press, se t ex DN som anser att den är ytlig, slarvigt redigerad och föga originell. Men recensenten ger klartecken för de två svenska bidragen och i synnerhet Sven Oves.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s