Tips för Londonresenären 2: Pubar

IMG_4069Londons snyggaste pub är absolut Old Bank of England på 194 Fleet Street. Magnifik lokal, gott om plats, trevligt på alla sätt. I den här lokalerna huserade The Bank of England i 87 år. Men 1975 såldes byggnaden och 1994 tog bryggeriet Fuller’s över och började renovera med sikte på att öppna en pub.  

Enligt legenden ligger byggnaden mitt emellan frisörsalongen som ägdes av seriemördaren Sweeney Todd och pajbutiken som ägdes av hans älskarinna, Mrs Lovett. I tunnlarna under kvarteret påstås Sweeney Todd ha slaktat sina offer vars kött senare hamnade i Mrs Lovetts pajer. Puben försäkrar att deras pajer är gjorda av riktigt brittiskt kött. (Sweeney Todd är med största sannolikhet en fiktiv gestalt, men han finns omtalad i en rad berättelser redan från början av 1800-talet. Stephen Sondheims musikal hade premiär 1979 och filmades av Tim Burton 2007.)

Old Bank of England stängde redan klockan 11 som många pubar, men snett över gatan låg The George Pub med anor från 1723 och riktigt mysig den också. Där stannade vi ytterligare en stund. Läser på nätet att The George Pub började som kaffehus, sedan blev hotell och så småningom pub.

SONY DSCFör två år sedan när jag besökte London var vi på Ye Olde Cheshire Cheese på 145 Fleet Street, alltså samma gata lite längre ner. Detta är en av Londons mest anrika pubar som hyst stammisar som Charles Dickens, Samuel Johnson, Mark Twain, Arthur Conan Doyle och mängder av andra berömdheter. I synnerhet Dickens ska ha suttit mycket här, och tros ha fått inspiration till en del av figurerna i sina böcker här. Delar av ”A Tale of Two Cities” tros ha varit inspirerade av just denna pub.

Ye Olde Cheshire Cheese fanns redan före den stora branden 1666 och återuppbyggdes efteråt. Det har varit en pub på den här adressen sedan 1538. Källarplanet är från ett karmelitkloster från 1400-talet.  Lokalen är välbevarad och väl värd ett besök, men lite svår att hitta eftersom ingången är från en trång gränd vid sidan av Fleet Street, och puben har få fönster (vilket skapar ett gammaldags dunkel). Vintertid tänds en brasa. Här är min vän Finn Afzelius, som förde oss till denna pubpärla.

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s