Debatt om Alice Babs med Bodström i SVT

Jag har haft en tidig morgon, och redan hunnit med att debattera med f d justitieministern Tomas Bodström i Gomorron Sverige. Samtalet, som handlade om filmen Alice Babs förlorade rättigheter, kändes alltför kort. Men jag hann väl säga några av de viktiga sakerna som behöver sägas tycker jag. Framför allt känns det viktigt att föra upp frågan på en mer principiell nivå. Även äldre och dementa har rättigheter och vi måste respektera individens rätt till självbestämmande.

Detta står i socialtjänstlagen och även i Europakonventionen för äldre som är i behov av vård och omsorg. Men, som en äldre kvinna som jag träffade i soffan på SVT i morse sa till mig när vi var på väg ut (hon var där för att prata om bristerna med trygghetslarmen som många äldre har utifrån en tragisk egen erfarenhet – se Uppdrag granskning):

”Det står i ditt hjärta att du ska respektera även äldre människor.”

Att ett program som Dokument inifrån blir anmält är ganska normalt. Vi talar om fördjupande samhällsprogram som fokuserar på en journalistik som ofta bryter ny mark. Att människor reagerar är ett kvitto på att programmen engagerar och väcker tankar. Vi ska nu sätta oss ner och besvara de anmälningar som kommit in.

Normalt väcker inte en anmälan särskilt mycket uppmärksamhet. Uppmärksamheten kan dock ha positiva följder. Jag ser redan tecken på att det börjar hända som vi velat: att man pratar om äldres rättigheter, demenssjuka och funktionshindrades möjlighet att påverka sina liv etc. Alice ville att det skulle bli ”ett himla liv” så att inte andra ska råka ut för det som hon drabbats av: att få en förvaltare som fattar alla beslut över ens huvud. Just den frågan känner jag är väldigt mycket under uppsegling.

Ytterligare tips: Tomas Bodström var med i Aftonbladets webb-TV igår. Inslaget går att se här, han debatterar bland annat med Alice Babs tidigare granne Bennie Sjöquist.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Debatt om Alice Babs med Bodström i SVT

 1. Håkan Milld / Helsingborg skriver:

  IDAG DEN 26/1 FYLLER VÅR KÄRA ALICE BABS 90 ÅR !
  Men tyvärr vet vi inte vart vi kunde sända henne en blomma ……
  När glädjen har ordet
  vid vänskapens bord
  Med fingret på glasen
  som dofta
  Så drick och var glad
  på vår sorgliga jord
  Man glädjer sig aldrig
  för ofta.
  En blomma har ordet,
  idag slår hon ut
  I morgon förvissnar hon
  redan
  Så drick och var glad
  just i denna minut
  och tänk på den kommande
  sedan.

  GRATTIS ALICE O TACK FÖR ALL GLÄDJE DU SPRIDIT !
  DU HAR EN FIN PLATS I MITT HJÄRTA ! ❤

 2. Filmen om Alice Babs gjorde mig rasande, och mina reaktioner liknar i stort sett dem som Håkan Mild uttrycker i inlägget ovan. Många kommentarer kring dokumentären och Thomas Bodströms påhopp på filmen handlar om möjligen begravda hundar vad gäller pengar. Petitesser i sammanhanget, vill jag påstå. Filmen handlar ju om något mycket mer allmänmänskligt, att vi alla blir gamla och att hemska maktövergrepp äger rum. De övergreppen försvaras nu av kändisadvokat.

  Varför reser inte Bodström frågan om det finns något stöd i lagen för att förbjuda en gammal människa att besöka en kyrkokonsert; att få leva en liten stund i musiken, det som var hennes liv.

  Jag har skrivit ett litet inlägg i debatten som kommer att publiceras i Sydsvenskan någon gång 1-3 februari. Gammelmedia. Detta är mitt första inlägg i en blogg. Vet inte om det funkar. Som gammal professor med flera års fokus på äldreomsorgen vill jag dock uttrycka lite av min mening också i detta för mig okända media.

  Jag blir arg när Bodström legitimerar maktövergreppen med att hon, Alice Babs, inte ens kan avbilda en ”femöring”. Femöringar finns inte ens längre. Filmen visade henne respekt, som människa. Trots att hon kanske inte kunde avbilda en femöring. Ska det vara en inträdesbiljett till några som helst mänskliga rättigheter? Vem är det som gör intrång i det ”privata”. Filmen som lågmält beskriver en människa som, då och då, har kvar sin självkänsla och förmåga att uttrycka sina önskningar? Eller advokaten som räknar upp alla hennes tappade förmågor. Gör henne till en icke-människa. .

  Vad som retar mig mest i den debatt som följt på dokumentären är att den helt slirar undan att detta är något som kan drabba oss alla.

  Om Thomas Bodström vill göra det till en fråga om just Alice Babs gav bort en tavla eller ej till några grannar så tycker jag att han helt har missat poängen med att försvara våra mänskliga rättigheter. Som gamla. Vi har rätt att ge bort våra tavlor. Men advokaten har ingen rimlig rättighet att beröva oss rätten till en kram, från människor som var våra vänner.

  Jag ville skriva direkt till dig, Anna-Lena L, men hittade ingen väg, utom att gå in på bloggen. Din film är stark och jag ville ha det sagt. Om det nu funkar.

  Rosmari

  • annalenalod skriver:

   Tack så mycket! Dina ord värmer. Jag tycker du sätter ord på mycket av det vi ville berätta med filmen, Lotta Hellman och jag. En kommentar: tror han menade femhörning och inte femöring – 2 ord som låter väldigt lika. Men jag förstår inte varför det här med att rita en femhörning heller ska vara så viktigt.

 3. Pingback: Bryr sig någon om Alice Babs vilja? | jerryolsson.com

 4. Håkan Milld / Helsingborg skriver:

  Ingen har ifrågasatt att Alice Babs fick en förvaltare. Inget konstigt med det. MEN att få en förvaltare som helt och hållet tar över hennes liv och bestämmer ALLT och dessutom säger sig vara sin klient , då har det gått för långt !
  Om det nu till äventyrs skulle finnas någon i Alices bekantskapskrets som skulle vara intresserad av Alices tillgångar är det inte mycket att oroa sig över då det finns en förvaltare . Men att avskärma Alice Babs helt från livet och utestänga alla vänner och även neka Alice att få besöka ” sin” kyrka , är fullständigt oacceptabelt vad än denne Thomas Bodström må tycka ! Tror inte att han skulle tillåta att hans egen mor skulle bli behandlad på detta vidriga sätt .
  Om Alice är dement nu vid sin höga ålder är heller inte konstigt , det är tvärtom en mycket vanlig åkomma vid den åldern. Därmed är man inte fullständigt dum i huvudet och skall inte behöva bli straffad för det . Alice Babs redogjorde själv sin situation på ett mycket klart och tydligt och mycket redigt sätt i filmen.
  Thomas Bodström kan ju försöka sätta sig in i hur det skulle kännas att veta att vännerna finns utanför huset men inte får bli insläppta . Och efter en stund när de står där utanför och spelar , kommer personal och stänger fönstren och rullar ner rullgardinerna trots att det är mitt på ljusa fina sommardagen !!!
  Nej , Thomas Bodström står inför en svår uppgift om han tänker försvara behandlingen av Alice Babs !
  Filmen skulle handla om Alice Babs och hennes situation , och det gör den också . Filmen skulle INTE handla om barnen ( de avböjde ju att vara med vid förfrågan) och inte heller om eventuella intriger i familjen , och det gör den inte heller !

  Håkan Milld
  Helsingborg

  • GUNILLA skriver:

   Du tycks vara en okritisk, hängiven och lojal vän till Lodenius samt till de s k vännerna. Lodenius har tidigare uttalat att syftet med filmen var att belysa FÖRVALTARSKAPET!
   När jag såg filmen upplevde jag det som de s k vännerna och Lodenius kidnappat Alice Babs. Stillbilderna av Alice Babs liggande i sjukhussängen var tagna av Bennie Sjöquist inte av Lodenius – är det inte märkligt! Vem tror du ”hjälpte” Alice Babs att överklaga beslutet om förvaltare, rätt Bennie Sjöguist. En annan av Alice Babs ”vänner” Mats Werner lägger ut överklagan på sin blogg – tror du att detta vara något som Alice Babs önskade?

   • annalenalod skriver:

    Jag tog bilderna själv. Bennie Sjöqvist var inte ens närvarande och han hade ingenting att göra med att jag var där. Han har inte heller någonting med Alices överklagan att göra, och inte jag heller. Däremot överensstämmer innehållet väl med vad Alice berättade för mig. Hon har sagt samma sak till många. Skulle önska att världen och du insåg att Alice haft fler vänner. Faktiskt även rätt många som inte syns i filmen t ex.

   • glimmeringwoman skriver:

    Till vem skriver denna Gunilla? Och vem är det SOM EGENTLIGEN ÄR OKRITISK? OBS; Alice får ett himla liv som hon önskade och jag skulle ännu en gång betona ATT DET ÄR OKRITISKT ATT FAKTISKT NEKA ALICE BABS SJÄLV ATT INTE FÅ HÖJA SIN RÖST!!! Och det gör Alice genom Överklagandet, samtalen hon haft med Journalisten OCH Medmänniskan Anna~Lena Lodenius bla… Genom grannarna som i mycket hjälpt Alice på HENNES EGEN ÖNSKAN OCH ROP PÅ HJÄLP!!! Och Nils~Ivar när det HON SJÄLV INTE KLARADE AV SITUATIONEN!!! Nej öppna era öron främst och LYSSNA PÅ VAD DENNA PERSON SJÄLV FAKTISKT VILL OCH VILLE ~ DÅ SOM NU! Vad som i realiteten ÄR & VAR en människas egen önskan och vilja! Dokumentären är ett sublimt och gott exempel på God och Medmänsklig Journalistik och Öppenhet för individens rätt till självbestämmande och god livkvalitet! Jag har själv följt med en Mor med Alz i över tio år, så jag har djupdykt i hur det är att leva med Alz och dess konsekvenser på alla plan! Och hon blev alltid tillfrågad hur hon ville ha det, om det inte gick en dag, kunde hon vara mer alert en annan dag eller stund och få framföra sin önskan! Att vara dement är inget helt statiskt förrän de sista, skälvande dagarna…

   • annalenalod skriver:

    Vad Alice vill idag har få av oss en aning om. Jag träffade henne strax före påsk förra året. Man kan ju bara hoppas att hon har det bra.

   • glimmeringwoman skriver:

    Nej kära du! Men jag tror ju inte att hon EGENTLIGEN ÄNDRAT SIN ÖNSKAN, bara efter alla dessa månader som gått sedan vi fick veta, så har demensen tilltagit som den så ofta gör, ja alltid skulle jag väl bättre säga!!! Det är ju detta som är så hemskt i sammanhaget och kan ju utnyttjas av sina ” barn” som är början till allt detta. Vad advokat Bodström tjatade om borde vara ett av skälen att syna vad är han för slags ~ okritisk ~ advokat, han BORDE LÄSA PÅ LITE MER A B C om Äldres rättigheter, MEDMÄNSKLIGHET och låta ”klienten” tala. HAN LYSSNAR JU INTE ENS PÅ ALICE SJÄLV… Det borde vara hans rättesnöre även NU! Oaktat om Alice är vid god eller dålig vigör!!!!
    Det hela är högst olustigt och jag skäms över Svenskt rättväsende och Äldreomsorg! Vänner både i USA, Holland och Grekland har hårt reagerat över denna kränking….

 5. Heja Anna~Lena! Du var helt outstanding i SVT… Saklig, lågmäld men kraftfull ~ en värdig Reporter och Samhälldebattör, helt i Alice smak tror jag… Bara sorgligt att se hur ”Stjärnadvokat” Bodström inte kunde annat än att påminna maniskt om hur rädda Familjen/Barnen är om Alice Babs pengar! Och jag tror att Alice själv faktiskt till syvende och sist struntar i pengar och ev. Tillgångar som hon har och som just nu faktiskt undergräver hennes liv. P g a Barnens OVILJA ATT LYSSNA PÅ VAD HON FAKTISKT SAGT TILL DIG OCH OSS ALLA…… Bara hon kunde få en del av sitt Liv och sin Frihet tillbaks, såsom varje äldre har enligt lag!!! Hoppas en mer nyanserad debatt kommer… Ett himla liv är det nog bra att det blir, allt enligt Alice Babs egen önskan. Jag är glad att det kommit så långt och jag känner mig helt gastkamrad av hela denna historia med en så underbar Konstnär, medmänniska och vän som Alice vart för mig ett helt liv! Stå på Dig med Alice om hejar på från sin bur och sin ofrivilliga exil!!!!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s