Gertrud tar strid – nu som då

Gertrud Sigurdsen är en stridbar kvinna som jag alltid respekterat och beundrat. Självklart tänker hon ta strid även om de villkor som gäller för oss på ålderns höst, något jag noterat särskilt eftersom jag själv ägnade hösten åt att göra en film om Alice Babs situation som också handlade mycket om äldres rättigheter.

I oktober gick Gertrud Sigurdsen ut i ett debattinlägg i DN och kritiserade att hon inte fått plats på ett äldreboende:

”I verkligheten tillämpar Stockholms kommun, och säkert även andra kommuner, något jag skulle vilja kalla tvångsvård i hemmet, som knappast är förenligt med socialtjänstlagen. Men det är förmodligen billigast för kommunen. Upp till kamp för en human äldreomsorg. Jag ska kämpa så länge jag orkar.”

Jag gjorde en intervju med Gertrud Sigurdsen för ganska precis tio år sedan. Den publicerades i tidningen ”Alla” som gavs ut av LO, vi lyfte fram Gertrud Sigurdsen som en mentor för andra. Där berättade hon bland annat om vikten av att kvinnor backar upp varandra, själv hade hon länge ett litet kartotek där hon skrev ner namn på kvinnor, deras bakgrund och annan fakta som hon ansåg viktig. Jag har nu lagt ut hela intervjun.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gertrud tar strid – nu som då

  1. @Benanderii skriver:

    Allt bygger på en uppfattning att gamla vill bo kvar hemma på sin ålders höst. Om man frågar så får man svaret, ja, jag vill bo kvar hemma. Så gjorde min mor också samtidigt som hon insåg att det inte skulle gå längre utan bad oss att hjälpa till med ett äldreboende. Hon var 92 år fyllda då.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s