Samtalskompassen – nytt utbildningsmaterial om våldsbejakande extremism

OLYMPUS DIGITAL CAMERANu har den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism (som egentligen har ett mycket längre och krångligare namn) lagt ut det utbildningsmaterial på nätet som jag och journalisten och författaren Magnus Sandelin hjälpte dem med. Det har fått titeln Samtalskompassen, och handlar  om att sprida både kunskap och metoder. Den som syns mest utåt i arbetet är Mona Sahlin, som haft hektiska dagar i medierna efter helgens händelser i Köpenhamn. Men större delen av materialet härrör från en tidigare utredning.

Jag och Magnus Sandelin har skrivit en del texter som ligger i en översikt över våldsbejakande miljöer, samt gjort intervjuer med avhoppare.  Jag har också bidragit med texter om processen att gå med och lämna den här typen av miljöer och fungerat som en slags redaktör. Det finns dramatiserade delar att lyssna på där man använt bitar ur våra intervjuer. Det finns en uppdelning mellan material som rör extremhöger, extremvänster och våldsbejakande islamistiska grupper.

SamtalskompassenNYTT: Det här hittade jag i gårdagens SvD på ledarsidan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Samtalskompassen – nytt utbildningsmaterial om våldsbejakande extremism

 1. Fredrik Thorsson skriver:

  Pinsamt dålig nivå på sajten, som konstaterats av många på twitter och andra ställen. I vissa delar antagligen rent kontraproduktiv.

  Man kan fråga sig varför inte riktiga forskare använts för att ta fram materialet? Kanske fanns ingen som ville förknippas med detta…

  • annalenalod skriver:

   Jag hänvisar till uttalanden från kommittén och utredningen, senast Mona Sahlin i AB. Ingen har hoppat av uppdragdet, det där är ett seglivat missförstånds som sprids i medierna, ingen har reserverat sig mot resultatet. Det betyder att hela expertgruppen måste anses stå bakom innehållet. Flera har dessutom bidragit till innehållet i texter som står på sajten.

 2. Magnus Sandelin skriver:

  Intervjun med ”Erika” gjordes 2006.

 3. Anders Eriksson skriver:

  Hej Anna-Lena,
  Framför allt tycker jag att berättelserna från avhoppare känns trovärdiga. Noterar lite extra den om Erika, idag 21, som drack alkohol, rökte hasch och deltog i Göteborgskravallerna 2001… alltså vid sisådär 7-8 års ålder. Och såklart, ”Tidigare EU-toppmöten, i te x Seattle hade blivit kända för sina våldsamma upplopp”

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s