SD är inte fascister – men de har fel lösningar

SONY DSC

SD håller valupptakt på Långholmen i Stockholm våren 2014. Foto: Anna-Lena Lodenius

Debatten om man ska kalla Sverigedemokraterna för fascister har fortsatt i tidningen Transportarbetaren. Henrik Arnstad argumenterade i förra numret för sin vanliga linje att det är rätt begrepp att använda. Jag skriver i det nyligen utkomna numret att jag tycker det är sakligt fel, och att det största problemet är att de presenterar fel lösningar för Sverige. Här ett avsnitt ur texten – hela på Transportarbetarens hemsida:

**

Att Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti, som finns i nästan alla kommuner, har ingenting att göra med att svenskarna blivit nazister eller fascister. Jovisst fanns det en del personer med sådana åsikter när partiet bildades i slutet av 1980-talet. Men att SD så småningom växte berodde på att partiet fick en förankring i södra Sverige där det länge funnits lokala missnöjespartier som var kritiska till invandringen, och som sneglade mycket på dansk politik.

Fascister är ett laddat ord som jag tycker att man kan spara för hårt toppstyrda regimer och partier, ofta en enväldig ledare, som inte tillåter någon opposition. Och där våldet finns i stats­apparaten och utövas via militär eller polis. Så såg det ut i Nazityskland och i Mussolinis Italien. I dag växer en grupp partier i Europa som brukar kallas radikala högerpopulister, och de är inte ute efter att skrota partisystemet och demokratin.

En del av dessa partier började med att klaga på skatterna, andra samlade missnöjda bönder och ett och annat parti grundades av våldsamma skinnskallar. Men i dag låter de och agerar ganska lika. De hävdar att de är folkets sanna representanter, de försvarar välfärdsstaten (men säger att pengarna inte ska slösas på invandrare) och de har en gammaldags syn på bland annat familj, jämställdhet och hbt-frågor. Framför allt säger de att de är det enda alternativet eftersom alla andra partier är så lika varandra.

/…/

Vi behöver arbetskraftsinvandring inom vissa sektorer, det är viktigt för svensk ekonomi och välfärd. Vi har ett ansvar för att hjälpa till när människor flyr krig och terror, och det ansvaret ska vi förstås dela så rättvist som möjligt med andra länder. (Där finns en del i övrigt att önska från en del andra EU-länder.) Man kan förstås alltid diskutera vilka flyktingar som är i störst behov av vår hjälp. Men antalet invandrare är inte av­görande för landets ekonomi, invandring genererar också inkomster.

Det är inte partier som SD som kommer att fixa jobb och en ljusare framtid. Partierna är designade för protest, inte för att ändra något i grunden. Hellre än att stoppa eller minska invandringen borde vi arbeta för att integrera invandrare och få ut människor i jobb. Ju fler som jobbar, oavsett var de kommer ifrån, ju mer klirr i statskassan och ju mer välfärd för oss alla.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till SD är inte fascister – men de har fel lösningar

 1. rockyman skriver:

  Hela denna debatt är som att ”trampa vatten” när man inte kan skilja på rasism och en invandring anpassad efter svenska förhållande/möjligheter. En stor del av kommunerna skriker på hjälp men ropen kvävs av de som kallar sig anti-rasister.

  Anna-Lena, som blogg-mentor bör du räta upp detta innan det floppar ut. .

  • annalenalod skriver:

   Jag är en ytterst tveksam moderator av debatter på nätet, ofta har funktionen varit avstängd. Jag ser att det kan vara vettigt att ha möjlighet att skicka lite tankar om det jag skriver. Jag har ingen tid och ingen möjlighet att kommentera allt räta ut alla missförstånd. Om det blir alltför besvärliga texter med alltför många frågetecken att räta ut, och undrar om vi inte är på väg mot det, måste jag stänga funktionen igen. Min arbetssituation klarar inte det.

  • vall_mo@hotmail. skriver:

   Hej rockyman! Jag håller med dig iallt du skriver ovan. Vad jag förstår att det vänstern som inte kan acceptera att flera svenskar vill ha lite mer vettig invandring. Det väller ju in flyktingar över vårt lands gränser och några har tom kommit med flygplan. Jag tvilar på att dessa flyktiingar, som de flesta är män, om de verkligen är människor på flykt. Eivor

 2. vall_mo@hotmail. skriver:

  Hej Anna-Lena! Bra det du skrev! Jag har svårt att förstå att Sverige behöver arbetskrafsinvandring då tusentalas svenskar är både arbets-och bostadslösa. Många nyutexaminerade sjukhuspersonal går arbetslösa till de lediga tjänster på sjukhus och vårdcentraler. Regeringen måste sluta att skattesubventionera arbeten så att arbetsgivaren av ekonomiska skäl anställer en invandrare före en svensk. Därmed säger jag inte, att inga invandrare ska få jobb, men det både bli lite mer jämlikt..Jag är SD och jag tycker att det känns bra att läsa övriga kommentarer för allt är inte negativt med SD. De andra partierna hade samma möjligheter att se problemen med en för stor invandring och kommit med egna förslag. I stället så började samtliga partier + media det negativa drevet mot SD och svenskar som röstar på SD. Per automatik haglade och haglar orden främlingsfientlig, nazist, rasist , muslimhatare etc. etc. Nu sitter de övriga partierna och kan av pretigeskäl inte erkänna att SD har haft rätt hela tiden. Eivor Lundgren

  • annalenalod skriver:

   Bara så det är klart: Jag tycker vi ska ta emot flyktingar, och förstås de som behöver komma bäst – det är inte alltid helt lätt att utreda dock. Jag tycker också att vi ska ha arbetskraftsinvandring, eftersom det inte alltid går att matcha flyktingar med arbetsmarknadens behov och vi behöver arbetskraft inom vissa sektorer. Det här är inte samma sak, ofta inte samma människor. Mycket eller lite invandring spelar ingen roll, inge självändamål att minska antalet. Allt handlar om hur vi hanterar det.

 3. Eva-Mari Köhler skriver:

  Jag tycker det är så onödigt att vränga ord. Ord och begrepp glider i betydelse genom sin användning också. Så om vi säger fascism nu så står det för något annat än vad det stod för tidigare decennier. Det kan också utgöra ett chockbesked också till den som ältar och ältar sin sverigedemokratövertygelse. Att få någon att tänka efter. Bevisa att man ”bara” är främlingsfientliga. Bara är emot muslimer och söka bevisa för sig själv och andra hur bra man tänker och hur rädd man är om Sverige och svenskarna. Så godhjärtat!
  Kalla företeelser för vad dom är och gå vidare i handling. Slut på tjafs om ord. Det är bra när socialdemokraterna tar bladet från munnen. En historisk händelse i deras parti skulle jag vilja säga. Så modiga har de inte alltid varit och tänk på erkännandet av Palestina. Vilken kraft.
  Eva-Mar Köhlet

  • Erland skriver:

   Trams, fascism var hyggligt väldefinierat tills Arnstadt och andra började missbrukade begreppet mot alla som har åsikter dom inte gillar. Vad blir näst, Nazister är är dom som gillar fina motorvägar och inte sådana som utrotar judar och andra misshagliga. Kommunister vill att alla ska dricka rödvin och ha det bra, inte mördas i slavläger eller med en plastpåse över huvudet på ett risfält. Låter vi begreppen slira så förminskar vi våldsideologiernas offer. Ett konsekvent användande av fascism för att beskriva SD kommer leda till att en del som sympatiserar med SD snarare börjar fundera på om fascism alltså ändå inte är ganska bra än utgöra ett chockbesked.
   Bemöt meningsmotståndare sakligt, klarar du inte det kanske du ska se över dina egna åsikter istället.

   • rockyman skriver:

    Erland – helt enig. Vill bara tillägga till dem som likställer SD med fascism att ‘knepet’ att använda begrepp så att de blir utvatttnade är brukligt hos just dem som ni vänder er emot.

  • rockyman skriver:

   Det stora problemet är bara att ingen riktigt vet vilket Palestina som erkändes.

 4. Eva-Mari Köhler skriver:

  Är det verkligen något att orda om. Det viktiga är väl den verkligt obehagliga propagandistiska anda av fascism som drar in medborgare i främlingshat i Sverige och hela världen. Vi behöver krypa in o varandras sinne med ett motbudskap och då skadar det att fasta i ordvrängeri. Jag tycker det är bra att säga fascism. Det kan stämma den som hör sig bli benämnd så. Till efter tanke Eva-Mari Skickat från min iPad

 5. Jan Wiklund skriver:

  1. Sluta ljuga. Det är början. Tala om vad kostnaderna för invandringen egentligen är och försök inte låta påskina att det är ett nollsummespel. När kostnaden är lika hög eller högre än kostnaden för vårt Försvar, så får man en riktig bild.
  2. Gör en balansräkning. Det behövs arbeten och bostäder. Påbörja ett nytt miljonprogram omgående! Det går inte att vänta längre. Det finns ingenstans att bo för våra nyinflyttade och heller inte för de ungdomar som ska söka sig hemifrån. Bostäderna bör i första hand byggas i Stockholm, Göteborg och Malmö, då det är dit våra nyanlända i huvudsak flyttar och där chanserna till jobb är störst. Intäkter och kostnader måste beräknas så att de kommuner där man bygger dessa nya bostadsområden slipper ta kostnaderna själva. Det är en nationell angelägenhet.
  3. Stoppa arbetskraftsinvandring. Inventera kompetensen i den grupp som redan finns i Sverige innan nya arbetsvisa utfärdas. Inga bärplockarvisum då vi har en halv miljon som redan nu kan plocka bär!
  4. Låt länsstyrelserna inventera arbetsmöjligheter. I varje län finns oändligt många arbets-uppgifter som inte utförs p.g.a kostnadsskäl eller av andra orsaker. Naturvårdsprojekt, skogs- och vattenvårdsprojekt, underhåll av vägar i glesbygd, turistprojekt, restaurering av kulturminnesmärken mm. Allt är möjligt att utföra nu när vi har gott om folk att utföra jobben, och som redan har en samhällslön.
  5. Lyssna till människors behov, farhågor och önskemål. Låt folkbiblioteken bli nav i en integrationsverksamhet som gör skäl för namnet. Språk, historia, naturvetenskap borde utgöra naturliga gemensamma centralpunkter i kommunikationen mellan svensk kultur och befolkning och nyanlända.
  6. Återför makten i skolorna till lärarna. Skolverket är en byråkratisk fossil som bör få en helt annan roll. För varje ny administrativ pålaga som skolverket inför skulle man tvingas ta bort två andra. Tjänstemännen ska vara ute i skolorna och därifrån återföra verklighetsbeskriv-ningen till Skolverket och politikerna. Gör föräldrarna ansvariga för sina barns uppträdande i skolan fram till 18-årsdagen. Gör det möjligt att ta bort störande element i skolorna och sätta dessa i speciella åtgärder. Garantera studiero för dem som vill studera.
  7. Se till att de lagar som gäller för migration verkligen tillämpas. I dag kan inte Migrationsverket tillämpa svensk lagstiftning då man inte kan kontrollera inresandes uppgifter. Enligt uppgift tar det bara 30 minuter att avgöra ett asylärende. Det har tagit mig längre tid att skriva detta från det jag började. Det är en helt absurd situation som göder den kriminalitet som finns i ”flyktingindustrin”. Flyktingsmugglare blir miljardärer på våra skattepengar.
  8. Uppmuntra bra projekt och idéer. Det finns exempel där integrationsprojekt har lyckats väl. Ta vara på dessa och mångfaldiga dem!
  9. Stå emot konfessionella särintressen. Sverige är en sekulär demokrati och detta är grundvalen för vårt samhällsbygge. Varje krav på samhällets förändring utifrån en religiös syn måste avslås, oavsett om det är muslimska, kristna, buddhistiska eller andra intressen som förs fram. Religionsfriheten är ett viktigt fundament, som vi ska vara rädda om, men religion ska ha en roll som andlig vägvisare och rådgivare och inte forma samhällsstrukturen.
  10. Erkänn att alla människor har ett okränkbart människovärde. Svart eller vit, kristen eller muslim, gammal eller ung, välutbildad eller ej – vi bidrar alla till ett diversifierat samhälle, och har ett absolut människovärde. Låt honnörsorden vara respekt och omtanke, inte särintresse och egoism så kanske vi klarar framtidens utmaningar. Kanske.

 6. rockyman skriver:

  Anna – Två stavfel – här är en korrigerad version:

  DET ÄR SJÄLVKLARHETER – skulle kunna stå i en lärobok för mellanstadiet. Det är som att förklara att alla vänsterpolitiker inte är kommunister. SD är emot invandringen, inte invandrarna, och kanaliserar ett växande missnöje som sprider sig i landet avseende invandrarpolitiken.
  Det faktum att vuxna människor envisas med att kalla SD för fascister, möjligen för att partiet tidigare tillät medlemmar simma i grumliga vatten. är i sig en klassisk fascistoid argumentation.

 7. rockyman skriver:

  DET DU SKRIVER ANNA ÄR SJÄLVKLARHETER – skulle kunna vara hämtat ur en lärobok rån mellanstadiet. Det är som att förklara att alla vänsterpolitiker inte är kommunister. SD är emot invandringen, inte invandrara, och kanaliserar ett spridande missnöje i landet vad det avser invandrarpolitiken.
  Det faktum att vuxna människor inte kan skilja det och envisas med att kalla SD för fascister, möjligen för att partiet tidigare tillät medlemmar simma i grumliga vatten. är i sig en klassisk fascistoid argumentation.

  • annalenalod skriver:

   Så säg själv då vad du tycker vi ska göra! Mumla ur skägget. Antar att du tjuvhållet på fantastiskt originella lösningar.

   • rockyman skriver:

    Titta på (och försöka lära av) de typiska invandrarländer (till exempel Canada, Australien etc) som har framgång där Sverige totalt misslyckats till följd av fördomen om vår egen fördomsfrihet.

   • annalenalod skriver:

    Jo jag har hört sådana exempel, Alternative für Deutchland kör ständigt med just dessa länder. Jag vänder mig framför allt mot själva tanken på en Quick Fix, det finns säkert något att lära av andra länder och självklart tittar våra politiker också på andra system och sätt att göra saker. Men vi måste inse att det inte är lätt, att det inte finns några sätt att ”fixa till det” och så ordnar det sig. Det skulle ofelbart leda till stora rättsövergrepp.

   • rockyman skriver:

    Jag kan inte hålla med om att Canada och Australien representerar länder med systematiska rättsövergrepp.

    Den ”Slow Fix” du förespråkar har i Sverige utvecklats till en ”No Fix” j

 8. Erland skriver:

  Hej!
  Bra skrivet och håller i stort med med reservationen för att ”Hellre än att stoppa eller minska invandringen borde vi arbeta för att integrera invandrare och få ut människor i jobb” är lite väl enkel som lösning. Att ”få ut människor i jobb” utan substantiella lönebidrag har visat sig svårt och inget tyder på att det ska bli enklare framöver. Varje lågutbildad invandrare som slussas ut i jobb med hjälp av statligt subventionerade löner betyder förmodligen att en infödd svensk lågutbildad går miste om den möjligheten till jobb. Tycker nog att man kan minska invandringen tills samhället i stort visat att man klarar av det på ett rimligt sätt m a p utbildning, sjukvård, bostäder och arbeten. Förbättrad integration kräver just det och man har länge haft den bevisbördan utan att lyckas med en väsentligt lägre invandring. De 180 utanförskapsområdena är väl om inte ett bevis så i alla fall ett starkt indicium för detta. Tror inte heller att SD kommer fixa framtiden för oss men det betyder inte heller att dom har fel i allt dom säger. Försvarspolitik är ett exempel där andra partier nu vänder helt och börjar närma sig den ståndpunkt SD haft länge.
  I övrigt tycker jag det är ett hån mot och förminskning av den riktig fascismens och nazismens offer när man börjar kalla partier som SD för det.

  mvh
  Erland

  • annalenalod skriver:

   Ingen har sagt att det är enkelt. Att det är detta som är lösningen är nog många överens om, känns banalt att ens säga det. Men, som ju alla också kan räkna ut: folk som flyr matchar ju inte nödvändigtvis med arbetsmarknaden. Vi har en fruktansvärd situation i Mellanöstern. I framtiden kommer folk att säga att varför gjorde ni inte mer när ni visste. Om IS t ex.

   • Erland skriver:

    Klart att ”vi” borde göra mer, framförallt militärt. Med vi menar jag då västliga demokratier. Kina och Sovjet (ursäkta, Ryssland) går ju inte att lita på att få hjälp ifrån. Vi ska även hjälpa en del som tar sig till Sverige men det betyder inte att vi kan ta emot obegränsat med inställningen att de ska erbjudas samma tillgång till svensk välfärd som svenskar. Assar Lindbäck som vi säkert båda har respekt för har varit väldigt tydlig med detta i ganska många år nu, han formulerar det som ”att vi kan inte dela med oss till resten av världen den välfärd som det tagit oss hundra år att bygga upp”. Brutalt och kanske t o m cyniskt men förankrat i en realistisk syn på den cyniska värld vi lever i.

   • Erland skriver:

    Slukhålet Migrationsverket begär nu mer pengar ännu en gång, nu ytterligare 18 Mdr till närmsta fem åren. Kan vi ha en budgetpost som får växa okontrollerat baserat äskanden från en myndighet och vad som händer i omvärlden snarare än egna politiska beslut? Känns som om våra politiker är gisslan i ett förhållningssätt till SD.

   • annalenalod skriver:

    Det är mycket pengar, men läget är extremt. Jag vet inte vad du tänker om andra världskrigets fasor, men även då ställde vi oss kallsinniga till människor som flydde situationer som vi inte ens kunde föreställa oss, och som vi vet mer om nu. Det som händer i Mellanöstern håller på att utvecklas på ett fasansfullt sätt och att vi ska ställa upp tycker jag är självklart.

   • rockyman skriver:

    Läget (jag antar du menar flyktingar och massmord) är INTE extremt internationellt sett (Kambodja, Kina. Indonesien etc) utan skillnaden är att der är närmare oss. Till och med knackar på vår dörr med kalachnikovs.

   • annalenalod skriver:

    ja fast det är väl annorlunda att det är närmare? minns kriget på Balkan i början av 90-talet!

   • rockyman skriver:

    Kriget på Balkan (Balkankrigen) var för drygt 100 år sen och var de blodigaste som förekommit i Europa men gav inget större genomslag i media eller hos folk i allmänhet.
    På 90-talet var det kommunikationsmöjligheterna som gjorde att ”kriget” (det var flera) på Balkan kom närmare. Dessa s.k. ‘jugoslaviska krigen’ brukar indelas i två faser (före och efter 1995) och båda upphörde först när amerikanerna kom och bombande. Det ledde till en radikal minskning av antal flyktingar till Sverige. Ska det behöva upprepas igen?

   • Erland skriver:

    När övergår ett läge från att vara extremt till normalitet? Vi har uppskattningsvis 50 miljoner flyktingar i världen, en ökning senaste åren men redan vid 40 miljoner var det mycket och det har vi haft ganska länge. Nu uppmärksammas Syrien (och endast Syrien) i vår media beroende på den explicita och medvetna brutalitet som innevånarna utsätts för, men läget är och har varit prekärt för väldigt många fler väldigt länge utan att det föranlett Sverige att helt öppna gränserna. Läget kan och har kunnat beskrivas som extremt på många platser utan att det fått samma uppmärksamhet. Det motsägelsefulla i att ha en politik att ge alla från Syrien PUT men inte göra något för att förenkla för dom att ta sig hit går väl inte att beskriva som annat än hyckleri. Vad är det som hindrar oss att skicka flyg och fartyg för att evakuera dom om vi är så angelägna?
    Jämförelsen med andra världskriget haltar av flera skäl men kräver ett ganska långt svar.

 9. annalenalod skriver:

  Tack, det värmer!

 10. Jan Wiklund skriver:

  Jag är så glad för dig Anna-Lena Lodenius. Du är verkligen ett ljus i mörkret. Kunnig, saklig och undviker överemotionella ställningstaganden. Sund realism behövs, spotta i nävarna och arbeta behövs också. Att klyva hår och räkna popularitetspoäng är oviktigt om vi ska få ordning på tåget och kunna möta framtiden – tillsammans.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s