Farväl till Kanal Global

106171779_640

Här intervjuas jag av Victor Musa i långköraren Hola Hola Amigos i Kanal Global.

I början av 2015 lades Kanal Global ner efter 22 år under olika namn och i olika skepnader. Ett sorgligt besked för oss som följt kanalens resa på olika sätt, själv har jag inte bara varit tittare utan också medverkande i, och ibland programledare för, intervjuprogrammet Miniatyr. Som tittare älskade jag den våldsamma blandningen med allt från TV-såpor och filmer från alla världsdelar, matlagningsprogram och kultur till svenska svartvita långfilmer som Åsa-Nisse och Nils Poppe. Som programledare fick jag helt fria händer att bjuda in gäster för samtal som lät människor  tala till punkt om väsentliga frågor på ett sätt som sällan andra etermedier ger plats för.

Television

Mojdeh Zandieh, VD för Kanal Global, intervjuas i senaste numret av Magasin Television.

Nyligen anlände senaste numret av tidskriften Magasinet Television med en stor genomarbetad artikel om Kanal Global. Här berättas hela historien om tre bröder Salehi – Behrouz, Behzad och Bijan – från Iran som mot alla odds lyckas skapa en egen TV-kanal. Men sveken är många längs vägen, och trots alla välvilliga uttalanden och försäkringar är det få politiker och andra medieföretag som bidrar genom att skapa förutsättningar för att kanalen ska kunna existera. Att den ändå gör det i hela 22 år är anmärkningsvärt och stort.

Men framför allt handlar artikeln om Mojdeh Zandieh som kom som ensamkommande flyktingbarn till Falun och pendlande till Stockholm som praktikant med ansvar för barnprogram. Hon blev kvar och många år senare var hon kanalens VD, den har varit en stor del av hennes vuxna liv. Jag har lärt känna henne som en engagerad mångsysslare med en enorm arbetskapacitet, något som förstås varit nödvändigt mot bakgrund av bristen på tillgångar. Men Mojdeh är också en brinnande politiskt engagerad person, vi gjorde bland annat program om hur svenska kabelföretag distribuerar regimvänliga iranska kanaler och skrev debattinlägg i samma ämne. Jag önskar både henne och de andra på kanalen ett stort lycka till med vad allt vad de tar sig för i framtiden.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s