Sir Nicholas Winton är död

winton_a_dite

669 tjeckiska barn tros ha räddats genom de insatser som leddes av Nicholas Winton och som utgick från Prag 1939.

I dagarna meddelades det att Sir Nicholas Winton är död, jag kallade honom en Raoul Wallenberg för tjecker i mitt blogginlägg 2012, eftersom han räddade tjeckiska och slovakiska barn som riskerade förföljelser, och vars föräldrar senare ofta avrättades i koncentrationsläger. Andra har talat om en brittisk Schindler, en jämförelse som förstås också låter sig göras. Han blev aktingsvärda 106 år.

Åtminstone 669 tjeckiska barn har Nicholas Winton att tacka för sitt liv. Genom insatser från den grupp som han satte samman året efter Kristallnatten fann de nya hem hos fosterfamiljer i Storbritannien.  Hotet om en tysk ockupation ryckte allt närmare, och många judiska familjer försökte desperat hitta på sätt för att deras barn skulle klara sig.

De flesta av barnen visste inte vem som var deras välgörare, Winton pratade inte ens med sin fru om det som hänt, och det avslöjades inte för en bredare allmänhet förrän 1988 då BBC gjorde ett program om honom i serien ”That’s Life” (”Här har du ditt liv” hette den svenska versionen av samma program). De som träffades via programmet fortsatte att hålla kontakt och kallar sig ”Nicks family”, de försöker också stödja varandra på olika sätt. Det har gjorts flera filmer och dokumentärer om Wintons insatser, en visades nyligen i svensk TV. Men fortfarande finns 370 barn som räddades men som inte gått att spåra upp.

SONY DSC

Nicolas Winton hade sitt kontor på anrika Hotel Europa. Foto: Anna-Lena Lodenius

Den som vill hedra Nicholas Winton kan sätta sig på Hotel Europa i Prag, det ligger centralt vid Vaclavplatsen, och beställa in något att äta eller dricka, varför inte en tjeckisk öl. Här upprättade nämligen Winton sitt kontor som insatserna administrerades från. Jag brukar själv tänka på honom när jag är där, och han lever starkt i tjeckernas minne har jag märkt när jag gått guidade historiska turer. Det finns också en staty vid järnvägsstationen i Prag som jag någon gång tänkt leta upp, ser den först nu på bild i samband med Wintons död.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s