Ny partiledare i AfD kan förstärka invandringsfientligheten

SONY DSC

Alternative für Deutchland delar ut blommor på mors dag i Berlin strax före EU-valet 2014. Foto: Anna-Lena Lodenius

Bråken i toppen av Alternative für Deutchland har pågått länge, men frågan är om den senaste utvecklingen är ett steg mot en lösning eller början till slutet. Partiet har haft hela tre partiledare, förutom grundaren Bernd Lucke som har en mer ekonomiskt liberal profil, även Frauke Petry och Konrad Adams som hört till partiets nationalkonservativa falang.  De senare har anklagats för att vilja öppna upp partiet mer mot extremhögern, och också varit mer fokuserade på invandringsfrågan än Lucke som betonat att AfD framför allt kritiserar euron . (Men invandringsfrågan förekommer även i hans utspel, vilket jag själv märkte när jag hörde honom i en debatt i Köln förra våren.)

I början av året väckte Lucke frågan om att få bli ensam partiledare, vilket väckte starka reaktioner från en grupp som bland annat innehöll de båda andra partiledarna, och som kritiserade hans despotlika ledarstil och jämförde honom med en gammaldags godsherre. Nu har en extra kongress valt Frauke Petry till ensam ordförande, ett beslut som togs med 60 procent av rösterna. De båda andra, Lucke och Adam, degraderades till vice ordförande. Reaktionerna från partimedlemmarna är blandade, allt från de som anser att AfD nu visar att det är ett demokratiskt parti till de som menar att partiet går i en riktning bort från den ursprungliga.

Vid extrakongressen blev Lucke utbuad när han hävdade att AfD inte är ett Pegida-parti, det är väl känt att många av partiets medlemmar deltagit i islamfientliga Pegidas manifestationer. Lucke uttryckte sin besvikelse över atmosfären i lokalen som han beskrev som aggressiv och ”pöbelaktigt” och en motsats till hans eget sätt att tänka. Efteråt meddelande han att han nu lämnar AfD, och han får med sig ett stort antal andra som formerat sig  under namnet Neustart2015 (Nystart). Det återstår att se vad detta initiativ leder till.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny partiledare i AfD kan förstärka invandringsfientligheten

 1. axelwkarlsson skriver:

  Risk för främlingsfientlighet? Frauke Petry är 40 år gammal, fyrabarnsmamma, välrenommerad disputerad forskare i kemi och hedrad med en statlig medalj för sin forskning. Hon är som den reformerte Berndt Lucke engagerad kristen men i den evangeliskt-lutherska traditionen. Hon har organistexamen och har varit körledare i sin kyrka. Maken är teologi doktor i Gamla testamentets gudsbild och kyrkoherde i en församling strax utanför Leipzig.

 2. Kjs Windeskog skriver:

  Pegida är ”islamfientliga”?

  Åter igen kommer frågan, är det överhuvudtaget möjligt att i någon del kritisera islam utan att bli kallad ”fientlig” och/eller ”rasist”?

  Skall vi se den svenska debatten kring Vänsterpartiet nyligen så är svaret ; NEJ.

  • annalenalod skriver:

   Det är lustigt att kritiken går åt båda håll, på annat ställe på nätet med mer vänsterförtecken anklagas jag för att stryka Pegida medhårs genom att jag kallat organisationen för en proteströrelse (ett begrepp som vänstern kanske anser att de har monopol på, vad vet jag).
   Jag tycker Pegida verkar vara en bitvis obehaglig rörelse med extrema inslag. Jag tycker det finns vissa muslimska aktörer, grupper och individer som är klart problematiska och som jag absolut inte har något till övers för. Detta behöver väl inte vara islamfientlighet antar jag, man kan väl prata om det utan att kritisera islam som religion eller muslimer i allmänhet. Jag tycker vi borde prata mer om innehåll och mindre om orden och uttrycken, det gör lätt att vi fastnar där.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s