10 år efter Fadimes död

Det har gått 10 år efter Fadimes död, under en tiden har frågan om hedersmord debatterats flitigt. Åtskilliga miljoner har spenderats från statsmakterna (se Svd, i pappersversionen finns en sammanställning av beloppen som jag inte hittar på nätet) och mycket har hänt. Men fortfarande finns inte en kriminalisering av tvångsäktenskap som möjligen nu är på gång. Enligt TT/DN ska brottet kunna ge upp till 2 års fängelse.

I går hölls en minnesstund i riksdagen och idag pågår ett seminarium med prisutdelning i Fryshuset (se Elektras hemsida). Det har skrivits mycket om detta de senaste dagarna, men jag vill framför allt lyfta fram Lena Anderssons kolumn i DN som pekar på att människor faktiskt kan ändra sig:

Alla människor är mottagliga för förändring av sitt tänkande. Hederskulturen har kommit in i hjärnan som en idé, då kan den också ge vika för andra idéer och stimuli. Oförtröttligt resonerande stimuli, individinriktade, burna av jämlikhetstanken, obevekliga rörande könsseparatism och orimliga frihetsinskränkningar. Under tiden måste varje tänkbart stöd ges till dem som likt Fadime har rest sig ur ett ideal och flytt till ett annat.

Se även bloggen Fadimedagen där en rad personer skrivit om sina tankar kring dagen, bland andra S-kvinnors ordförande Lena Sommestad.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 10 år efter Fadimes död

 1. skaraborg76 skriver:

  Nej du Anna-Lena jag har tom bott ihop med en muslim! Det har inte ens du gjort!
  Men jag gillar inte någon av de där religionerna ”made in öknen” Korståg, jihad, prygel och stryk.
  Skrämma folk med att de ska brinna i helveten och massa konstiga levnadsregler. Du får inte äta gris för de är orena och häst är inte bra det heller. Föds man så föds man i synd. Omskärelse och annat trams.
  Nej världen borde nog vara en bättre plats om man slapp judendomen, islam och kristendomen.

 2. annalenalod skriver:

  Nej det finns hinduer, kristna och andra som också har hederskultur. Kul att du gillar att kommentarsfältet är öppet igen men det var just sådana här diskussioner jag tröttnade på, bl a. Tänk efter innan du skriver. Vi kan tycka olika men lite basfakta är alltid bra om man ska yttra sig. Även om du ogillar muslimer kan du inte säga att alla hedersmord begås av muslimer, frågan är om det ens är majoriteten.

 3. skaraborg76 skriver:

  Hedersvåld kan vara mycket. Två busar går bakkom krogen en sen kväll och ”gör upp”. Två adelsmän går ut i en skog med sina sekundanter.
  Men just det som vi förknippar med hedersmord förknippas med islam.

 4. annalenalod skriver:

  Det är inte muslimer generellt som står för hedersvåld. Eller kristna för den delen. Det är individer. Det förekommer hederskulturer i Indien t ex, men då kopplat till kastväsendet. Du kan inte stoppa det onda genom att stoppa invandringen, det förekommer mord och dråp även mellan svenskar, fast då kallas det något annat.

 5. skaraborg76 skriver:

  Där har du nog fel. Det är inte buddister som förknippas med hedersvåld, inte hinduer heller. Änkebränning ägnar de väl sig åt fortfarande någon enstaka gång?
  Att hedersrelaterat våld gjort i kristendomens namn förr i tiden ursäktar inte att muslimer gör det idag. Eller det kanske det gör? Att hedersmord är en ”invandringsgrej” kan nog ingen förneka.
  Inga invandrare, inga hedersmord. (inte i Sverige i alla fall.)

 6. annalenalod skriver:

  Hederskultur har ingenting med vissa länder eller religioner att göra, det förekommer både hos kristna och muslimer t ex, det fanns liknande synsätt förr även i Sverige, delvis handlar det nog om samhällen där människor är ekonomiskt beroende av varandra och där det finns ett mer kollektivt synsätt, vilket inte är något försvar. Se gärna Kanal Global om du kan ratta in den (Com hem och Boxer, gratis för alla just nu om jag fattat rätt) nästa måndag kl 21.40 där vi diskuterar just detta.

 7. skaraborg76 skriver:

  Det är lite ”intressant” med hedersmord. Det är en form av brottslighet som bara förekommer hos invandrare. Det finns heller ingen svensk att skylla på.
  Samtidigt känner alla politiskt korrekta att dom måste försöka olja på vågorna.

  Kul att man kan kommentera Lodenius blogg igen.

 8. Kjs Windeskog skriver:

  Tackar! Trevkligt nu när du tillåter kommentarer igen, har ju hela tiden följt din blogg även när man inte kunde göra något input.

  Tror du inte att ett av problemen i dessa fall är just det att det handlar om andra kulturer, att man är rädd att trampa någon på tårna och bli attackerad? Men det är ju bara en infallvinkel och frågan är svår på så många plan. Som tex detta med badtider bara för kvinnor för att muslimer inte får bada med män. På ett sätt löser man ju problemet med att kvinnor i alla fall inte blir hindrade att bada, men man gör ju samtidigt detta genom att anpassa sig just till männens hederskultur. Jag vet inte riktigt hur man sakll agera men detta känns ju inte som en bra lösning heller.

  Föresten, som gammal sosse – när tar du upp ämnet Juholt?

 9. annalenalod skriver:

  Välkommen tillbaks, gammal bekant i bloggvärlden! Tyvärr händer för lite kring detta men håller inte med om din bild att det beror på att det handlar med folk av annan hudfärg, dels är det väl inte just länder där folk utmärker sig genom annan hudfärg som är överepresenterade i dessa frågor, men framför allt är det inte kulturer eller grupper som begår övergrepp utan individer. Det finns kristna och muslimer, människor med skiftande bakgrund, och hedersmord/brott är fel alldeles oavsett vem som står för det.

 10. Kjs Windeskog skriver:

  Skulle jag tro på ett liv efter detta så tror jag att Fadime skulle vara jävligt sur på andra sidan just nu. Hennes mord har inte inneburit något alls för tjejer i liknande situation. Den största förändringen de senaste 10 åren är att den kvinnosyn som dödade Fadime är än mer accepterad av etablissemanget i Sverige.

  Har man bara rätt hudfärg kan du i stort sett behandla kvinnor hur du vill utan att någon ifrågasätter något.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s