Pågår det en kampanj mot biståndet?

Miljonrullning, rena ”High Chaparral”, en ”korruptiv miljö som spridit sig”. Så beskrevs biståndet från enskilda organisationer när Riksrevisionen lade fram en granskning i höstas. Rapporten pekade på många fall av oegentligheter i de 15 projekt som rapporten tittade närmare på. En försvinnande liten del av alla biståndsprojekt som genomförs av enskilda organisationer. Men uttalandena slog fast en bild av vanskötsel och slöseri.

När Sida tillsatte en ny granskning kunde många av anklagelserna tillbakavisas. Bilden var plötsligt inte lika mörk. Detta fick inte samma genomslag i medierna. Fortfarande får de enskilda organisationerna ägna möda åt att bemöta anklagelser varav vissa så småningom även togs tillbaks av Riksrevisionen vars ansvariga menade att rapportförfatttarna gått väl långt i sina uttalanden.

Pågår det en kampanj mot biståndet? Ibland kan det nästan verka så. Att en myndighet som Riksrevisionen uttalar sig på det här sättet är anmärkningsvärt. Regeringen verkar ha tagit åt sig kritiken och det är ingen hemlighet att moderaterna gärna ruckar på biståndsmålet 1 procent av BNP. Biståndsminister Gunilla Carlsson har kallat det ”en förbannelse”.

Det har varit mycket debatt om bistånd under det senaste året, näringslivsorganisationen Timbro har släppt flera rapporter, många tidningar har haft långa meningsutbyten på sina debattsidor etc. Se t ex Timbros rapport om biståndsberoende svenska organisationer och GONGO:s, d v s enskilda organisationer, NGO:s, som styrs av regeringspengar. Ett nytt sätt att använda det uttrycket som annars täcker regeringsinitierade organisationer, det handlar det ju inte om i det här fallet utan att regeringen valt att agera med skattemedel via enskilda organisationer eftersom man tror att de ibland gör bättre nytta där än i stora regeringsadministrerade projekt.

– Enskilda organisationer är beroende av svenska folkets förtroende och biståndsvilja för sitt engagemang för att förbättra levnadsvillkoren för människor i utvecklingsländer. Därför får illa underbyggda anklagelser om oegentligheter i det bistånd som går via organisationer allvarliga konsekvenser, säger Bengt Westerberg, ordförande i Svenska Röda Korset i samband med att organisationen idag släpper en rapport som jag gjort om just debatten kring biståndet. Bakom rapporten ligger även Diakonia och Kvinna till kvinna.

Bilden är från Röda Korsets arbete i Malawi. Foto: Yoshi Shimizu/IFRC

Rapporten finns att hämta på följande hemsidor: Diakonia, Kvinna till kvinna och Röda Korset

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i bistånd, Diakonia, Gunilla Olsson, Kvinna till kvinna, Röda Korset, Timbro. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Pågår det en kampanj mot biståndet?

 1. Martin Tunström skriver:

  Windeskog,Det heter partsinlaga. Sedan, om du studerat länken Lodenius länkade till så ser du att det är Allegretto Revision som gjort en granskning, inte SIDA själv.Och även om det är så att SIDA själv hade gjort undersökningen så måste det rimligtvis vara så att de är rapportens faktaunderlag som skall kritiseras, inte den som för fram den. (Skjut inte brevbäraren så att säga)

 2. Loddan, tycker du inte att SIDA och deras ”utredning” är parti målet?Att de som sitter i fängelse gnäller på sin egen situation är ju rät logiskt så at säga…

 3. Anonymous skriver:

  Du kanske också kunde nämna de nästan ständigt pågående pr-kampanjerna som sida själva bedriver – för sin egna verksamhet – för skattepengar?http://safflemannen.se/?p=63Säfflemannen

 4. Folkpartiet är väl lite kluvet, de flesta är för 1 procentsmålet och försvarar biståndet. Men det finns också en mindre grupp i partiet, som även består av en del centrala företrädare som Carl Hamilton, som vill fasa ut biståndet och sätta ett visst datum då detta ska vara klart. Kd är det parti i Alliansen som är mest positvt till bistånd generellt.,

 5. Greger skriver:

  Tycker att vi skall specialstudera Folkpartiet för att vinna klarhet. Ligger partiet lågt och trycker eller går man nu – när ovädersmoln hopar sig – käckt ut och kräver mer pengar till fattiga länder? Eller åtminstone försvarar det som redan ges?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s