Håller vänstern på att trappa upp våldet?

Sker det en upptrappning av vänstervåldet just nu eller är det tillfälligheter som gör att flera händelser äger rum ungefär samtidigt? I dag dömdes, som jag skrev i förra inlägget, tre kvinnor för misshandeln av SD:s kanslichef Martin Kinnunens sambo vid Gullmarsplan i början av juni. Häromdagen greps även vänsterextremister i en lägenhet i Bromma där de förvarade vapen som polisen tror var tänkta för ett kommande attenat. (Se t ex DN.)

Enligt SVT hade aktivisterna en bestämd måltavla, och polisen försöker nu ta reda på vilken. Det finns en koppling mellan de två utredningarna, i lägenheten i Bromma fann polisen en av de kvinnor som nu dömts för misshandel av Kinnunens sambo (se DN).

Allt fler tycks vilja diskutera vänstervåldet. Nya Wermlandstidningen har en positiv anmälan på ledarplats av rapporten om politiskt våld som Säpo och BRÅ släppte häromveckan och som jag medverkade i. Tidigare har bl a Svd, DN och Sydsvenskan skrivit om rapporten. Flera av artiklarna tar fasta på att vänsterns brottslighet kan ses som ett större problem för demokratin eftersom den i högre utsträckning riktar sig mot meningsmotståndare, andra partier, rättsväsendets representanter och myndighetspersoner. Nazisternas våld är ofta grövre men mer utslag av tillfälligheter än noga planering.

I morgon bitti diskuterar vi vänstervåldet i Nyhetsmorgon i TV4 kvart i sju (om någon till äventyrs är vaken så tidigt, annars läggs det väl ut på webben).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Martin Kinnunen, vänsterextremism, vänstervåld. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Håller vänstern på att trappa upp våldet?

 1. Sebastian skriver:

  Med dom förtryckta folkens rätt har vi rätt att göra uppror. Och vi som slåss för alal människors lika värde, kan om vi måste sätta oss över vanliga regler.Man kan inte diskutera med en rasist om att vi alla är lika mycket värda.Den ende som inte kan skyddas av humanismen är antihumanisten.

 2. Tycker också Loddan var rätt bra och har helt rätt i att detta eventuellt, förhoppningsvis, kan vara ett epokskifte både i svensk rättsprioritering och politisk debatt.

 3. Robsten skriver:

  Nuförtiden är inte vänsterhuliganerna några avmagrade veganer, de 'är tämligen "kampsportstränade" i vissa fall. Bra framträdande i TV4 i dag Loddan.

 4. Fosterjordnära skriver:

  PÅ vilket sätt vill du mena att "högervåld" är grövre än "vänstervåld"?Är det sättet att utföra det på, eller är "högerextremisterna" starkare och därmed slår hårdare?Själv kan jag ju tycka att, de du benämner som högerextremister ofta hamnar i bakhåll av vänster"aktivister" vid propagandaspridning o.s.v. och då kanske använder mer våld än vad nöden kräver. Men jag kan väl ändå tycka att i situationer som jag beskrev så kan man faktiskt få skylla sej själv om man åker på stryk.

 5. Robsten skriver:

  Nej MX, det är ofta inte samma folk som sätter rubriker och som skriver texten.

 6. Nåja, skall vi lära av vänstergenierna på socialism.nu så var ju detta bara en "politisk dom" (trots att de menar att ingen misshandel skett och att de tre tjejerna inte var politiskt intresserade alls eller hade något med vänstern att göra).

 7. MX skriver:

  Jag har också noterat att vänstervåldet uppmärksammats i media mer en förut på senare tid.En skribent i Expressen har som sagt nyligen fördömt våldet mot SD.Tror dte är första gången jag läst nåt sånt i Expressen.Kan det bara BRÅ & SÄPOs rapport om att det vänsterextrema våldet är lika illa som högerextrema våldet vara den förlösande faktorn?Samt det faktum att vi har en högerregering nu. De har ju även sett till att "Forum för levande historia" måste informera även om kommunismens offer numera.Jag har svårt att se att detta skulle kommit till stånd med en regering där (S) och (V) suttit.BRÅ och SÄPO är ju trots allt politiskt styrda.En intressant sak med SVTs artikel är att de i rubriken skriver "vänsteraktivister", men i ingress samt brödtext används konsekvent begreppet "vänsterEXTREMISTER".Är det inte samma folk som sätter rubrikerna som skriver artiklarna på svt.se? :)Annars tycker jag att media i stort oftare börjat använda det mer sanningsenliga "vänsterEXTREMISTER" när de rapporterar om vänstervåld.Det känns ju, i mitt tycke, inte speciellt trovärdigt att skriva att det var "vänsteraktivister" som i grupp sparkar på en tjej när hon ligger ner, samt misshandlar henne med knogjärn i huvudet så hon får hjärnskakning.Är det aktivism? Jag kallar det grov misshandel.Man hör ju t.ex aldrig talas om "högeraktivister" när det talas om nazister.

 8. Robsten skriver:

  ""I morgon bitti diskuterar vi vänstervåldet i Nyhetsmorgon i TV4 kvart i sju (om någon till äventyrs är vaken så tidigt, annars läggs det väl ut på webben). ""Och då hoppas vi att du står för dina ganska justa åsikter i frågan som du gett uttryck för här. Lycka till!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s