Fremskrittspartiet ur ett svenskt perspektiv

Strengere-innvandringspolitikk

En banner för Fremskrittspartiet från 2013.

I dagarna släppts det nya numret – nr 3:2015 – av den ansedda norska tidskriften Samtiden (ej att förväxla med den betydligt färskare SD-anknutna svenska nätsatsning Samtiden.nu).  Norska Samtiden är landets äldsta kulturtidskrift, grundad redan 1890.  Det här numret innehåller delvis texter om hur andra ser på Norge, och jag bidrar med en betraktelse över Fremskrittspartiet ur svensk synvinkel.

978x

Fremskrittspartiets grundare Anders Lange var dragen till rasism och fascism, och sponsrades förmodligen av den Sydafrikanska apartheidregimen under partiets första period.

Jag resonerar bland annat kring varför man i Norge oftast försöker presentera Fremskrittspartiet som ett vanligt parti som inte har något gemensamt med liknande partier i andra länder. Jag lyfter både fram partiets historia och ger färska exempel som visar på att det finns betydligt större likheter mellan exempelvis SD, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet än vad partiets egna företrädare och många norska debattörer vill erkänna. Texten bygger på avsnitt ur min senaste bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa”, men den är omarbetad med tanke på en norsk publik och självklart översatt till norska. Texten finns även på nätet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fremskrittspartiet ur ett svenskt perspektiv

  1. Bengt Rur skriver:

    Tack Anna-Lena för ett gediget arbete gällande norska Framskrittpartiet. En teoretisk framställning som denna kan dock aldrig någonsin ge ett täckande svar på varför invandrarkritiska och allmänt systemkritiska partier ibland når ett stort inflytande. I andra fall lyckas det inte alls.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s