Extremister slår mot demokratin och öppenheten

Jag skriver idag på Dagens Samhälle en text som utgår till stor del från mitt förra blogginlägg, men jag försöker att utveckla vissa tankegångar. Jag skriver bland annat:

Det går alltid att försöka förklara våldet, men aldrig att försvara det. Radikal våldsbejakande extremism kan inte heller avhandlas i samma mening som vi talar om diskriminering och strukturer där personer av annat ursprung får sämre möjligheter. Det är en annan, också självklart viktig, diskussion. Terrorism är grova brott, ingenting annat. /…/

Det kan inte vara rasism att försöka stoppa terrorism. Terrorn slår mot oss alla, oavsett religion och etnicitet. Det finns fullständigt rationella skäl till att vår medkänsla lättare väcks av det vi känner igen, som när det händer på en gata vi gått på eller drabbar människor som talar ett språk vi förstår. Det tänker jag inte skämmas över. Men de flesta av offren dör inte i Europa utan i länderna i Mellanöstern, och många är själva muslimer./…/

Det finns ingen motsättning mellan att bry sig om det som händer i Paris och Beirut, lika lite som dessa händelser får mig att glömma Anton Lundin Petterson i Trollhättan och Anders Behring Breivik i Norge.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Extremister slår mot demokratin och öppenheten

  1. Friedrich Prutzer skriver:

    Var på din föreläsning idag i Göteborg.TACK. Är född i Bratislava. Kom hit 1951.
    Har upplevt att det talas mer om främlingsfientlighet bland invandrarna. Ibland även mot svenskar.Beror det på att vi svenskar inte vill visa det öppet? Men det går ju bra uppenbarligen att rösta på det när man är anonym.

    • annalenalod skriver:

      Ja kanske. Men egentligen tror jag inte det är så stora skillnader mellan invandrare och svenskar. Att vara skeptisk till andra religioner, kulturer eller folkgrupper förekommer bland människor oavsett ursprung

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s