När våldet flyttar ut från fotbollsplanen

Den rasistiska lynchmobben i anslutning till Stockholms centralstation på fredagskvällen har med rätta väckt stor uppmärksamhet i medierna. Jag fick mängder av samtal från olika medier som jag inte kunde besvara eftersom jag tillbringade helgen med arbete på annan ort. Nu när jag försöker få grepp på vad som sagts och vad det var som hände tycks den troligaste förklaringen vara att attacken hade kopplingar till fotbollslagens firmor (AIK och Djurgården har pekats ut). Jag har noterat att bland andra Agneta Blom, som just avslutat uppdraget som nationell samordnare mot våldet kring fotbollsmatcher och inom supporterkulturen (se slutrapporten), uttalat sig för t ex TT och SVT om faran med att olika våldskulturer blandar sig. Enligt det flygblad som spreds uppfattade de maskerade aktivisterna sig själva som ett slags medborgargarde i färd med att försvara Sverige mot ”den importerade kriminaliteten”.

flygblad2

Delar av det flygblad som uppges ha spritts i samband med den rasistiska attacken på fredagskvällen vid Stockholms central.

Det är ett välkänt  fenomen att det finns rasistiska inslag i supporterkulturen. Att fotbollshuliganer blandar sig med nazister och aktivister inom rasistiska rörelser är heller ingenting nytt, det förekom redan på 1980- och 90-talen och har även varit vanligt i många andra länder. De organiserade nazisterna är inte särskilt synliga eller många för tillfället, det mesta av aktiviteterna sker på nätet eller i mer oorganiserad form. De många attackerna mot flyktingboenden har sannolikt också sin upprinnelse i spontana protester, men det återstår att bevisa (och det är ett bara ett fåtal som gått till åtal där vi har ett facit).

Nu talar en del om att näthatet flyttat ut på gatan (se t ex Anders Lindberg, AB). Jag tycker det ligger närmare till hands att människor som redan mötts regelmässigt kring våldsamma attacker i andra sammanhang kan byta arena, från fotbollsmatcherna till gatan. Mycket pekar på att det dessutom var samma grupp av individer som skapade tumult genom attacker på motdemonstranter i samband med en demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm under lördagen arrangerad av något som kallas Folkets demonstration. Det betyder inte att man kan dra likhetstecken mellan den här rasistiska mobben och demonstrationen som var en protest mot regeringens flyktingpolitik, och som väl får anses skyddad av grundlagens mötes- och yttrandefrihet (så länge det som sägs inte går över gränsen till hets mot folkgrupp). Tumultet uppstod efteråt, på angränsande gator. Några personer greps, och man kan notera att de brottsrubriceringar som förekommer är ett fall av misshandel och ett av narkotikabrott.

Folkets demonstration lockade deltagare från olika håll och schatteringar inom den extremnationalistiska rörelsen (eller hur vi nu ska benämna den), och även delar av SD har tydligen puffat för arrangemanget. Trots uppbackningen drog det inte särskilt många, uppskattningsvis  runt 100 personer.  Talarlistan ger en tydlig fingervisning om vilken krets det här rör sig om. Den innehöll namn som Jan Sjunnesson, som för en tid sedan lämnade SD:s mediesatsning på nätet Samtiden, och Ingrid Carlqvist, utgivare av tidningen Dispatch International. Dessutom syntes flera skribenter i tidningen Nya tider: Stefan Torssell, prästen Axel W Karlsson och Hans Erling Jensen, de två senare uteslöts ur SD för några år sedan.

Att skydda och stötta ensamkommande flyktingbarn känns som det som har högsta prioritet i det här läget. Enligt polisen är talet om stor kriminalitet bland flyktingbarnen grovt missvisande, de är skygga, absolut inte intresserade av onödig uppmärksamhet och de enda brott som verkar har förekommit är vissa fickstölder. Om det är firmorna som ligger bakom borde förstås åtgärder inrikta sig på dessa och där pågår ju redan många diskussioner kring vad som behöver göras. Men att de samordnar sig och tar steget ut på andra arenor är förstås ytterligare en komplikation.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till När våldet flyttar ut från fotbollsplanen

 1. rockyman skriver:

  Frågan är om det var ett uttryck för den svenska s.k. ”fotbollskulturen” (i sin negativa bemärkelse). De tre personer som arresterades var inte från Sverige.

 2. Stefan Torssell skriver:

  I mitt tal ägnade jag mig åt att Sveriges politiska partier inte verkar vilja representera halva svenska folket. Jag talade om landsbygdens folk, pensionärerna och ungdomar som inte får jobb. Jag talade om exempel i politiken som är extremistiska ur en folklig vinkel: decemberöverenskommelsen, stockholms stads beslut 19 maj 2015 att IS soldater ska få socialbidrag och bostad, om beslutet att utvisade personer har rätt till försörjningsstöd. Därefter att polismakten aldrig får förlora greppet i en demokrati.
  Det var ett sedvanligt tal som kunde ha hållits av vilken socialdemokrat eller norrländsk centerpartist som helst på 1970-talet. Det är tråkigt att det kallas flyktingfientligt att demonstrera mot regeringen. Jag vet att man är ointresserad av landsbygdens villkor. I varje tal tar jag upp landsbygden. Ingen har ännu brytt sig. Istället tolkar man in saker som inte sägs.
  Huvuddelen av mitt tal ägnade jag åt att berätta att riksdagen har upphört att intressera sig för de frågor folket önskar. Kolla in mitt tal. Det finns olika uppspelningar. Endast en är bra ljud.

  • annalenalod skriver:

   Jag var ju inte på plats som jag skrev, så det är svårt för mig att veta exakt vad som hände. Polisens rapport skriver som påpekas ingenting om övergrepp på invandrare. Sedan är det väl ändå ganska anmärkningsvärt att hundratals (vet inte hur exakt den uppgiften är heller) maskerade personer drar runt på det här sättet, man kan förstå att människor blir rädda. Att det sprids ett flygblad med det här innehållet samtidigt visar ju att åtminstone vissa av de närvarande hade en politisk avsikt, och texten handlar ju mycket specifikt om flyktingarnas brott, och även om viljan att bilda medborgargarden. Att det inte ligger en specifik oganisation bakom är väl däremot klart, det påstår jag inte heller. Kopplingen till fotbollsfirmorna har jag även från andra källor som jag bedömer som trovärdiga. Det är väl känt att medierapporteringen sådana här gånger inte blir så exakt, det ska gå fort, det kommer enstaka vittnen och påstår saker etc. Såg du förresten någonting av bråken efter er demonstration, och märkte ni av dem under själva manifestationen? Var de framme och visade sig då också, och var de då också maskerade som på fredagen?

   • axelwkarlsson skriver:

    På min facebooksida Axel W Karlsson finner du svar om de påstådda bråken på Norrmalmstorg. – – I Tyskland har en gruppering som kallar sig ”Huliganer mot salafister” (Hogesa) vid några tillfällen blandat sig med Pegida m fl och ställt till bråk.

   • annalenalod skriver:

    Intressant. Får kolla din Facebooksida.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s