Mycket vill ha mer, sa Kent Ekeroth

Många har förstås reagerat på att det var andre vice talman Björn Söder (SD) som fick klubba igenom den nya hårdare flyktingpolitiken som gör att det är tillfälliga uppehållstillstånd som är regel, inte permanenta, och att det blir tuffare att genomföra familjåterföreningar (krav på egen försörjning och bostad). Ganska symboliskt kan man tänka. Inte helt oväntat röstade SD:s riksdagsgrupp enhälligt ja till detta. Partierna var i övrigt rätt splittrade, vilket det här schemat från riksdagen.se ger en tydlig bild av (som jag lånat av Politism).

Sammanfattning: Det var alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna som röstade för de nya reglerna. Vänsterpartiet och Centern röstade nej. Det gjorde även fyra i Miljöpartiet som avvek från den gängse partilinjen, bland annat den nyligen petade Carl Schlyter, samt en enda Liberal: Birgitta Ohlsson.

Vänstern och Centern framstår därmed som mest flyktingvänliga, men med detta sagt bör man väl inte glömma att dessa partiers syn på flyktingpolitiken skiljer sig ganska radikalt åt, där Centern visserligen vill att Sverige ska vara mer öppet, men framför allt för arbetskraftsinvandring, och att det ska vara mer fokus på att folk ska klara sig själva, medan V tänker sig mer omhändertagande och ett större fokus på asylinvandring. Centern samtycker dessutom, till skillnad från V, till EU:s kritiserade flyktingavtal med Turkiet.

Både KD och L gillar ju egentligen hårdare regler, frånsett att de är emot att försvåra familjeåterföreningar. De lade egna förslag som också gick i riktning av åtstramningar, och lade ner sina röster när inte dessa gick igenom.

Så öppnades champagnekorkar på SD:s kansli? Nja, inte om man får tro Kent Ekeroth som twittrat: ”Vi vill ha mycket hårdare än såhär. Vi vill ha NOLL invandring och i stället återvandring. Mkt kvar att göra.”

Avslutningsvis är det väl ingen som tror att det här är tillfälligt, och att vi har en ny verklighet om tre år. Inte jag i alla fall, förefaller ytterst osannolikt med tanke på hur världen ser ut.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mycket vill ha mer, sa Kent Ekeroth

  1. christervoigt skriver:

    Kent Ekroth kan ju börja återutvandringen med att ta sin moder och bror och säga adjö.

  2. Mikael skriver:

    De fyra nej-rösterna hos Miljöpartiet kom från egensinniga riksdagsledamöter. Det finns dock anledning att förmoda att dessa har starkt stöd av många partimedlemmarna ute i landet och även av partiets kärnväljare.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s