ANC tappar mark i Sydafrika

SONY DSC

Valkampanjens slutskede i Johannesburg. Foto: Anna-Lena Lodenius

SONY DSC

Mer kampajande inför lokalvalen i Sydafrika. Foto: Anna-Lena Lodenius

Lokalvalen i Sydafrika närmade sig när jag var där för några veckor sedan, och det märktes överallt. Bilderna visar en valprocession i Johannesburg där jag övernattade på väg mot Durban och världs-Aids-kongressen 2016.

Vi brukar ju inte normalt bry oss särskilt mycket om utländska lokala val,  i synnerhet inte i så avlägsna länder. Men ANC ser ut att gå mot rekordstora nederlag, och det historiska som håller på att hända är att även landets svarta röstar på andra partier.

Jag träffade många som är aktiva i ANC, och även i samtal med dem märktes kritik. Många ansåg att ledningen för partiet är värd att klandra, men att det finns andra, inte minst på lägre nivåer, som kan företräda partiet bättre. Desto märkligare att ANC i så hög grad affischerade med bilder på sin ledare Jacob Zuma, trots att det inte är ett val till det nationella parlamentet. Hans leende ansikte syntes på stolpar och längs vägar var man än färdades, ibland tillsammans med den texten ”Trust us!”.

Andra som var mindre uppknutna till ANC menade att problemet är att alternativen till ANC och få och inte heller särskilt trovärdiga. Om de hade rätt kan jag inte avgöra. Men det är aldrig bra att ett parti får en alltför stark ställning, makten måste alltid utmanas. Vid midnatt till fredag, då det slutgiltiga resultatet ska presenteras, ledde ANC fortfarande nationellt. Men partiet hade backat kraftigt och såg ut att behöva regera tillsammans med andra partier i flera stora städer.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ANC tappar mark i Sydafrika

  1. Finns det något regeringsparti, som också varit en öppen terroristorganisation, som ANC? Ja i Afrika finns det säkert, men just Sydafrika har ju länge varit unikt på den kontinenten av historiska skäl.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s