Mediebilder av SD i ny rapport

hellstrom-omslagMin och Anders Hellströms rapport om mediebilder av högerpopulistiska partier i Norden diskuterades i olika sammanhang i fredags. Själva rapporten går att ladda ner som pdf på Delmis hemsida – Delegationen för migrationsforskning.

Seminariet i Rosenbad sändes ju i SVT Forum, och nu har de lagt upp en direktlänk uppe på nätet till vår presentation och det efterföljande samtalet. Anders Hellström är docent i Statsvetenskap vid Malmö Institute for studies of migration, diversity and welfare (MIM), Malmö Högskola. I samtalet om rapporten deltar även Kristoffer Holt, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, Bengt Lindroth, journalist och författare till boken Väljarnas hämnd: populism och nationalism i Norden samt Annika Ström Melinförfattare och Brysselkorrespondent på Dagens Nyheter. Seminariet leddes av Nina Solomin, journalist och kommunikationsansvarig på Delmi. Seminariet har även lagts upp på Vimeo:

Mediebilder av de högerpopulistiska partierna i Sverige och Norden from Delmi on Vimeo.

Samtalet i SVT Gomorron i fredags sändes kl 6.53. Länken går till hela programmet, har inte sett något klipp som innehåller bara den del vi medverkade i.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Mediebilder av SD i ny rapport

 1. Linus skriver:

  Det var tråkigt att ni fick kritik av dessa tre personer.

  • annalenalod skriver:

   Vilka tre menar du? Om du talar om panelen – förutom mig och Anders Hellström – så var det väl två som var mer kritiska än den tredje som jag tyckte hade en mer positiv inställning. Sedan var det ju inte hela rapporten de kritiserade utan en specifik delstudie om hur ledarsidorna i fyra länder hanterar sina högerpopulistiska partier. Den studien fanns innan jag kom in i bilden, den har tagits fram av forskare i fyra länder (bl a Anders Hellström) och har även tidigare presenterat i olika sammanhang.

   • Linus skriver:

    Jag talade om de tre personerna, de som var journalister, alla tre gav ett negativt och gnälligt uttryck, personligen tyckte jag det ni gjorde var bra du och Anders.
    Det ska bli spännande om det kommer bli något samarbete med SD,från de andra partiernas sida i riksdagen, både M och KD s politik härmar ju SD s politik på vissa områden och Socialdemokraterna har ju tagit efter också från SD s politik.
    Till slut kommer nog SD accepteras inom en snar framtid, se på Danskt Folkeparti och Sannfinnländarna i våra grannländer.

 2. Intressant seminarium. Uppenbart är det känsligt för vissa att det ens studeras i detta ämne, det är många som vill att detta skall vara ett fält där man inte gräver.

  Just Annika uppträder ju mycket oseriöst i mitt tycke. Hon gillar inte att ämnes behandlas på detta sätt, därför attackerar hon med sk härskartekniker inte bara slutsatsen utan också metoderna (vilket får vara anmärkningsvärt då det är en beställd rapport och däremot har ett ramverk).

  • annalenalod skriver:

   Man kan väl säkert ha synpunkter på forskningsmetoder, men slutsatsen av vad de säger är ju egentligen att man inte ska granska ledarartiklar i ett sådant här sammanhang, generellt. Det är en slutsats jag inte begriper. Att det finns så stora skillnader mellan länderna är väl ett kvitto på att granskningen visade på något meningsfullt.

   • Jo det tycker jag med, inte minst det internationella perspektivet visar ju det finns något att undersöka.

    Men vissa tycker ju att vissa stenar får man inte vända på.

   • annalenalod skriver:

    Jag tror det handlade om något annat, inte helt klar över vad och och bryr mig egentligen inte heller. Självklart får folk tycka vad de vill om forskning kring ledarartiklar, och att det skulle finnas något tabu kring just det har jag svårt att se.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s