Tillrättalagd rapportering om extremvänstern

ung-och-extrem-vanster_0Idag publicerades en artikel av mig i Dagens Samhälle om en rapport om våldsbejakande vänsterextremism. Den ingår i en serie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) – tidigare Ungdomsstyrelsen − med rapporter om olika slags våldsbejakande extremism. Jag kritiserar att man anlitat en expert som kommer ur den miljö man velat beskriva, i det här fallet den autonoma vänstern, som fått en välvillig presentation i MUCF-rapporten.  En av de grupper som skildras positivt är Allt åt alla. Jag skriver bl a följande:

”Merparten av den brottslighet som förknippas med extremvänstern har lågt straffvärde och riktar sig mot egendom, men det finns värre inslag. Inte heller Allt åt alla tar avstånd från våldet. I en utvärdering av en demonstration mot Svenskarnas parti i september 2014 skrev de följande:

12669489_10153417227907404_1335113874741094865_n”Vi menar att skiljelinjen mellan ’bra’ och ’dålig’ taktik inte löper mellan våld och icke-våld, utan mellan en taktik där vi bestämmer, och en där någon annan, i det här fallet polisen, sätter spelreglerna.” 

Allt åt alla har gett politiskt och finansiellt stöd åt Revolutionära fronten, den mest våldsbejakande av alla svenska vänstergrupper som existerade från början av 2000-talet till 2015.

Våren 2014 visade SVT:s Uppdrag granskning hur Revolutionära fronten kastat brandbomber genom ett fönster intill en sovande person. Vid ett tillfälle attackerades två slovakiska gästarbetare med våld eftersom de burit en t-shirt med en symbol som angriparna inte förmådde att tolka på ett korrekt sätt, och de drog därför den felaktiga slutsatsen att männen var fotbollssupportrar. Angreppet filmades och klipptes ihop med ljudeffekter till en suggestiv video som lades ut på nätet.

kampanj  beskurenDet var en antirasist som fick det längsta straffet i rättegångarna efter nazist-attacken på en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Joel Bjurströmer Almgren, aktiv just i Revolutionära fronten, hade stuckit en kniv i ryggen på en nazist och fick 5 år och 7 månaders fängelse för detta och andra brott.  Den autonoma vänstern underkänner rättsstaten i dess nuvarande form, och ser ofta de som döms i den egna rörelsen som politiska fångar. Det producerades T-tröjor och olika föremål med texten ”Free Joel” som spreds över hela Europa.

Ingenting av detta nämns i MUCF-rapporten. Tvärtom påstås det att de så kallade Göteborgskravallerna 2001 blev en vändpunkt, och att den autonoma vänstern numera uteslutande strävar efter politisk påverkan. Det må gälla för vissa delar av miljön, men det är som framgått knappast någon allmän sanning. /…/

Allt åt alla kan inte ställas till svars för allt detta, vi talar som sagt om en löst sammanhållen grupp utan självklara centrum och ledare. Men som forskare anlitad av en myndighet har Måns Lundstedt ett ansvar att inte leverera friserade bilder, och som statens företrädare har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ett ansvar att kvalitetsgranska sina texter.

I samband med stora polisinsatser mot den autonoma vänstern i Mälardalen 2013 publicerade Allt åt alla en artikel med rubriken ”Bejaka radikaliseringen! Om repressionen mot Revolutionära fronten”.

 ”Vi kan inte buga oss fram till kommunismen. Bara kämpa oss dit. Genom att vägra låta andra sätta våra agendor, definiera våra projekt eller angripa våra breda miljöer. Vare sig angreppet kommer från fascister, säkerhetspolisen, borgerliga ledarskribenter eller liberala expertutredningar. (Min fetning)”

Den här gången ska de väl knappast finna anledning att klaga.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Tillrättalagd rapportering om extremvänstern

 1. Som sagt Loddan, jag har dessa nummer av Brand (och vill minnas att du i ett mejl för länge sedan även om det inte finns kvar idag).

  Sedan tror jag ju inte personligen att jag underskattar Hübinettes betydelse för våldsvänstern, men du är förmodligen mer insatt och är juinte pbekant privat med honom heller.

  • annalenalod skriver:

   Med risk för att verka tjatig: Har ännu inte sett de artiklar du pratar om, och om du hivar över kopior eller åtminstone vet exakt vilket nummer de var införda i ska jag självklart ge mig. Min mailbox går tillbaks till 2009 och du har inte mailat om det under den tiden i all fall. Jag sparar så gott som allt jag skriver, i synnerhet gjorde jag det i början.

 2. Mattias lind skriver:

  Polisen kan ju utreda sina egna brott så då borde väl autonoma kunna utreda sin egen politiska hemvist?

 3. Jag har inte hunnit läsa rapporten än (helgläsning), men det faktum att MUCF utser en vänsterextremist att beskriva vänsterextremisterna och att en journalist som dig (som själv har vänsterextrema kopplingar om än gamla) faktiskt kan kritisera resultatet förvånar inte.

  MUCF har länge varit en oseriös och partipolitiskt aktiv myndighet som många gånger utnyttjat sin position för att förbigå den svenska demokratin.

  Inget nytt under solen alltså.

  • annalenalod skriver:

   Jag vill bestämt dementera att jag har eller har haft vänsterextrema kopplingar.

   • Nåja, dina texter har publicerats i Brand (utan att du gjort något åt det (även om du senare menade att de publicerades mot din vilja) samt skrev en bok med en aktiv marxist-leninist som hade ett mycket nära samarbete med AFA (och ju grundade en tidning med dem).

    Länge sedan ja, men fortfarande relevant speciellt då du inte tagit avstånd från detta,.

   • annalenalod skriver:

    Nej Brand har jag aldrig skrivit i, och kan inte heller påminna mig att de tryckt någon av mina texter. Om du syftar på Stieg så var han med i Socialistiska partiet som är trotskister. Du får ha bättre faktakoll innan du anklagar folk.

   • Jodå, jag har två nummer av Brand med texter skrivna av dig i (och du och jag har diskuterat detta tidigare också).

    Och ja, Steig var bla med i det uttalat antidemokratiska Socialistiska Partiet när ni jobbade ihop, och så skrev han med AFA:s grundare och Ledare Hubintette i deras ”Stoppa Rasismen” också.

    Lägg av nu, detta är inga nyheter för dig.

   • annalenalod skriver:

    Vet att Anders Carlberg satt i TV och sa att ”Anna-Lena Lodenius skriver i den anarkistiska tidningen Brand”. Blev lika förvånad då som jag blir nu. Mig veterligt har bara ni två påstått detta. Ser jag artiklarna och mitt namn under ger jag förstås dig rätt, men detta har ännu inte hänt. Skulle inte tillmäta Hubinettes roll i AFAs grundande den betydelse som du gör.

 4. Mikael skriver:

  Den här typen av motståndare gillades på sin tid av Goebbels. De tyska kommunisterna hade en organisation kallad Rote Front. Medlemmarna bar fullständig uniform (skärmmössa med band, grå skjorta, grå vapenrock, läderkoppel med axelband och livrem, grå byxor och svarta stövlar) samt hälsade varandra med knuten näve (förd i sicksack upp till tinningen) och Rot´ Front. De röda uniformerade kämparna liknade i allo de bruna i SA. Dessa anhängare av diktatur angrep varandra i samband med möten och demonstrationer. Horst Wessels välkända marschvisa ”Die Fahne hoch” tolkar än i dag den dåtida stämningen. Jfr AIZ 1930:4 m. fl.
  .

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s