Janne Carlsson och populismen

Den som vill minnas Janne ”Loffe” Carlsson kan med fördel rata Göta Kanal och se en gammal TV-sänd pjäs av Jan Guillou med titeln Genombrottet. Här spelar Janne Carlsson taxichauffören Erik Gyttorp som hamnar i TV och får igång ett folkligt uppror  mot invandringen som mycket liknar det som olika populistpartier har skapat. Pjäsen visar på ett genialt sätt hur det fungerar med sådana här strömningar, och hur reaktionerna i medierna och politiken ofta bäddar för framgångarna. Jag kallade den ”ett profetiskt TV-drama” när jag bloggade om den för två år sedan.

I veckan skrev Erik Helmersson i DN och önskade att SVT skulle reprisera pjäsen som en hyllning till Janne Carlsson. Det verkar inte som om det kommer att ske men den går fortfarande att se på Öppet arkiv  och på YouTube (se första delen nedan). Läs gärna också Kalle Linds artikel. Genombrottet har lite långsammare tempo än nuförtiden. Men  den är definitivt intressant att se fortfarande, inte minst för Janne Carlsson.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Janne Carlsson och populismen

  1. holomediahologram skriver:

    Reblogga detta på 3D & HOLOGRAM.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s