Tyskt parti riskerade förbud – nu gör det TV-reklam

Valet i Tyskland den 24 september närmar sig, och eftersom det högerextremistiska NPD ännu en gång klarat sig undan en process som syftade till ett förbud får det synas och propagera som andra partier. Alla politiska partier som ställer upp i valet till förbundsdagsvalet har rätt att visa en tvåminutersfilm i public service-kanalen zdf som körs mellan de ordinarie programmen veckorna innan valet.

I de texter som NPD sprider i samband med filmen drar de en del växlar på att det klarade sig undan partiförbudet ännu en gång och framhåller att försöken att få bort partiet är beviset för att det är det enda alternativet, en retorik som känns minst sagt populistisk. Det talas om hatkampanjer i medierna och politisk kartellbildning, argument som vi känner igen från SD.

”Många, alltför många tyska fortsätter att falla för propaganda och desinformation från etablissemanget – mot bättre vetande eller för att de helt enkelt är för fega för att rösta på NPD.”

Filmen skulle kunna vara underhållande på ett lite knasigt sätt, om man inte visste att NPD är ett så våldsamt och extremt parti. Att det får härja fritt i etablerade medier i Tyskland är ett kvitto på hur falsk retoriken om att partiet är tystat klingar. Förhoppningsvis avskräcker filmen mer än den lockar, få tror att NPD kommer att få särskilt många röster. NPD backade 0,2 procent i det förra valet  till Förbundsdagen och hamnade på 1,3 procent vilket ändå motsvarar över en halv miljon röster. Lokalt, framför allt i östra Tyskland, har NPD haft ett mycket starkare stöd men det har förlorat stort lokalt till euroskeptiska och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, som gett invandringsfrågan en allt större plats. AfD har skakats av stora inre strider och väntas inte nå de 20 procent  av rösterna som många befarade, men blir möjligen ändå landets tredje största parti . (Tack Axel för tipset om filmen.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Tyskt parti riskerade förbud – nu gör det TV-reklam

 1. rockyman skriver:

  Den till NPD hänvisade sidan var faktiskt inget billigt skämt. Slå där på ”Symtom, Diagnos och Causes of NPD” där det bland annat anges att NPD:are betecknas av oförmåga att lyssna på andra, fantasier om makt och framgång, överlägsenhet särskilt mot människor som uppfattas som ”lägre” i status, ser ner på andras svagheter, uttalad ilska om order eller anvisningar inte följs av andra, orealistiska målsättningar överdriven känsla av egen betydelse, fantasier om stor framgång, makt, ”intelligensarrogans” och brist på empati. Det leder hos många till ett önskemål om att vara med i extrempartier
  Så jag återkommer till frågan om det hänger ihop politik som förs i ett visst land. Gamla Västtyskland behandlar fortfarande f.d. Östtyskland styvmoderligt. Sverige har en tendens att ”köra över” folkets vilja som inte är lika uttalad i Danmark och Norge.
  Kanske politiken utlöser dåliga anlag?

 2. rockyman skriver:

  Pratar du/jag/vi om rätt sak? Historien visar oss att uppkomsten av starkt exkluderande politiska grupperingar (inkl. partier) är ett resultat av samhällsklimatet som i sin tur beror på att den politik som förs.

 3. axelwkarlsson skriver:

  NPD åtnjuter fortfarande statligt partistöd enligt tysk lag, men de som försökte få partiet förbjudet arbetar nu för att det skall förlora partistödet med motiveringen att partiet är författningsvidrigt. Sannolikt kommer man att få igenom det.

  • annalenalod skriver:

   Intressant. Ett slags halvt förbud m a o?

   • axelwkarlsson skriver:

    Författningsdomstolen slog i januari 2017 fast att partiets strävanden och ideologi stred mot författningen men avslog yrkandet att det skulle förbjudas. Därmed är det tillåtet. De regerande partierna i Tyskland vill nu ändra reglerna för partistöd så att partier vars strävanden strider mot författningen inte skall ha rätt till partistöd. Man har ännu inte ändrat reglerna, sannolikt vill man vänta till efter förbundsdagsvalet den 24 september. En debatt före valet skulle förstås ha gett NPD mycket uppmärksamhet. Jag håller det för sannolikt att de regerande partierna röstar igenom en lag som fråntar NPD rätten till offentligt partistöd framöver. Det är också sannolikt att NPD överklagar en sådan lag till författningsdomstolen. Eftersom författningsdomstolen inte förbjudit partiet att verka är det inte omöjligt att man kommer till slutsatsen att partiet har rätt till partistöd. Men även om domstolen skulle dra motsatt slutsats, att partiet inte har rätt till offentligt partistöd, kan det inte kallas ”ett halvt förbud”. Medlemmar och sympatisörer har ju fortsatt rätt att med egna medel finansiera det.

   • annalenalod skriver:

    Ok. Tack för genomgången

  • rockyman skriver:

   I början av året slog tyska författningsdomstolen fast att NPD:s ideologi är besläktad med nationalsocialismen i synnerhet eftersom partiets målsättningen är att ersätta demokratin med en auktoritär nationalstat och en etniskt definierad ”folkgemenskap”. Det krävs en viss typ av personlighet att tänka på det sättet.
   Men domstolen fann att det inte var befogat att förbjuda NPD eftersom partiet var alltför betydelselöst för att utgöra en fara för den tyska demokratin.
   Alla partier har ju någon gång varit så små att de inte har haft någon betydelse. Antagligen kommer storleken på NPD att begränsas av antal individer som har NPD: http://www.mindhealthconnect.org.au/narcissistic-personality-disorder-npd

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s