Högerpopulister kan bli regeringsparti i Österrike

csm_8Bogen_2Welle_Druck__Sujet1__islam_hc_kurz_0255981470

FPÖ polemiserade mot ÖVP i sin valkampanj. Men partierna kan ändå komma att regera tillsammans.

Österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, blev av allt att döma näst största parti i dagens val och kommer sannolikt att bjudas in att bilda regering med konservativa ÖVP. Det är inte första gången, redan i början av 2000 bjöds FPÖ in att bilda regering med samma parti. Det blev kraftfulla reaktioner och Österrike bojkottades av hela Europa en period innan protesterna ebbade ut. Det fanns en motvilja mot Österrikes vilja till att sätta ett högerextremistiskt parti med invandringsfientlig agenda i en sådan position, men liten kunskap och förmåga hos andra länder att påverka detta.

Redan 1983-86 ska FPÖ ha suttit i regeringsställning tillsammans med socialdemokratiska SPÖ. Jag har inget minne av att det orsakade samma protester. Kanske var tiden en annan, möjligen var FPÖ vid den tiden ett mindre extremt parti. FPÖ bildades 1956 och den förste partiledaren var Anton Reinthaller, en före detta medlem i det tyska nazistpartiet och frivillig i nazisternas frivilligkårer Waffen-SS. Men FPÖ blev trots detta snart ett någorlunda liberalt och pragmatiskt parti som var inriktat på att skaffa sig den makt som bara kan tillfalla den som bjuds in att samarbeta med andra. FPÖ var medlem i många år i Liberalernas international, något som inte minst vissa svenska liberaler som Per Ahlmark kritiserade.

NamnlösJag medverkade i TV4Play kring klockan fem i dag när det preliminära resultatet presenterades. På nätet finns ett kort utdrag där jag talar om att det krävs visioner och andra berättelser om framtiden för att bjuda motstånd mot den här typen av partier. FPÖ är en väl etablerad del av Österrikisk politik och fick i år nästan 26 procent av rösterna. När Jörg Haiders var partiledare var de uppe i kring 27 procent, men under mellanperioden har det ofta gått betydligt sämre (Haider hoppade f ö av FPÖ tillsammans med några andra och bildade något mer nertonade BZÖ  som nu verkar vara helt utraderade, Haider dog 2008). Varför FPÖ lyckas just nu är svårt att svara på, men en otydlig politik, många blocköverskridande överenskommelser och perioder av blocköverskridande regeringar och att invandringsfrågan varit het i debatten sedan 2015 kan ha spelat roll.

FPÖ ingår i samma grupp i EU-parlamentet som Marine Le Pen och Front National, och samarbetar således även med italienska Lega Nord, nederländska frihetspartiet och Gert Wilders samt belgiska Vlaams Belang. Det kan vara värt att påminna om att det var den gruppen som SD ratade vilket troligen hade att göra med att det fanns partier i gruppen som de inte ville bli förknippade med.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Högerpopulister kan bli regeringsparti i Österrike

  1. MartinA skriver:

    ”På nätet finns ett kort utdrag där jag talar om att det krävs visioner och andra berättelser om framtiden för att bjuda motstånd mot den här typen av partier.”

    Ok, så ni har tagit ett av det bästa länderna i världen och totalförstört det och dömt ert eget folk till utrotning. Dags att anställa en PR konsult? Ajdå, ni har redan gjort det? Kanske dags att korrumpera statistiken och få myndigheter att ljuga om vad som händer. Ajdå, ni har redan gjort det. Hm, dags att politiker och media och etablissemang går ihop för att ljuga om vad som händer och låtsas som allt är bra. Ajdå, ni har redan gjort det? Kanske dags att ni heltidsanställer massor med människor för att demonisera, förfölja, stigmatisera vem som än vågar protestera och de som vågar hävda att svenskar har rätt att finnas till som folk. Och se till att era våldsmän kommer hem till dem på nätterna och sprayar ner deras fasader och kastar stenar genom fönstren och tårgas genom brevlådan och slår sönder bilarna för dem. Ajdå, ni har redan gjort det och det fungerar inte längre. Ja, jag vet inte om jag har några bra råd att ge er, det verkar som ni redan har gjort ert allra yttersta. Men lycka till med historieberättandet!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s