Två syskon från Tyskland – en blev nazist och en försvarar flyktingar

02_238vera_med-nrp-vanner_01

En bild från Vera Oredssons tid i hennes och makens parti NRP.

För en tid sedan blev jag intervjuad av några journalistelever (Lovisa Åkesson, Ingrid Ramberg och Amanda Skagerström Lindau) som gjorde en film om Vera Oredsson, änka efter Göran Assar Oredsson som var ledare i det nazistiska Nordiska Rikspartiet, NRP. Hon växte upp i Tyskland och de ville berätta om hur hon och hennes yngre bror, Folke Schimanski, valde helt olika vägar i livet. Hon blev nazist, precis som fadern, han blev journalist och författare, hjälper flyktingar och har skrivit en rad intressanta fackböcker. Både filmen och en artikel om syskonen finns nu på Expressen.

9789187339424-Perfect.indd

Vera Oredssons memoarbok har kommit i nyutgåva.

Numera är Vera Oredsson aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, och har synts ibland vid deras demonstrationer. Hon har åtalats för hets mot folkgrupp i samband med en nazistdemonstrationen i Borlänge förra året. Mitt-media tog en bild där det ser ut som hon gör en så kallad Hitler-hälsning, men själv säger hon att hon bara vinkade. Jag medverkar kort i filmen. och berättar framför allt om den korta tid som Vera Oredsson var ledare för NRP, hon är möjligen den enda kvinnan i världen som varit ledare för ett nazistparti.

Jag har träffat båda syskonen vid olika tillfällen, Folke Schimanski senast vid en fackbokmässa i Nässjö 2016, och Vera Oredsson tidigare flera gånger när jag intervjuade henne och hennes man i deras hem i Strängnäs. Vid ett tillfälle köpte jag hennes egenutgivna memoarbok ”När flaggstängerna blommade” som sedan dess kommit ut på nytt med fler illustrationer. NRP gick i graven 2009 efter Göran Assar Oredssons död.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Två syskon från Tyskland – en blev nazist och en försvarar flyktingar

 1. Mikael skriver:

  Den som inte tänker sig för och har insikter kan lätt få sympatier för den ärliga, konsekventa och kavata Vera Oredsson. Angreppen mot henne går ofta emot yttrandefrihetens idé. Hon har i likhet NMR på sistone blivit känd även utanför de specialiserade journalisternas skara.

 2. Linus skriver:

  Vad det du om Drottning Siilvias far och vår kungs morfar, de var väl nazister enligt vad jag hört?

  • annalenalod skriver:

   Det har visats TV-dokumentärer om det och det finns en bok. Har det inte i helt färskt minne men var medlem i alla fall, liksom någon bror om jag minns rätt. Men hon var ju väldigt liten då. De flyttade dessutom till Brasilien.

   • Linus skriver:

    Okej.
    Han var medlem i utlandssektionen av NSDAP, Walter Sommerlath kom jag på nu såg någon dokumentär om det.
    Kungens morfar var nazist, han bodde i det nationalsocialistiska Coburg då på trettiotalet och avled 1954.
    Prinsessan Sibylla lärde sig aldrig riktig svenska, lite likt Drottning Silva som pratar med dialekt även om Silvia är bättre än vad Sibylla var på svenska.

   • annalenalod skriver:

    Det har skrivits en del om kungens morfar också. Alltså Sibyllas far, och nuvarande kungens morfar. Men jag har alltid tyckt att man inte ska baktala barn för vad deras föräldrar tyckt och gjort. Silvia var ju mycket liten de aktuella åren och inte heller kungen har ju någonsin uttryckt några åsikter åt det här hållet. Det kan ändå vara intressant för att visa på hur det sett ut i historien, men man kan inte avkräva de nuvarande kungligheterna någon slags skuld.

   • Mikael skriver:

    Hertig Carl Edvard av Sachsen-Coburg och Gotha var general i den nationalsocialistiska bilkåren (Obergruppenführer NSKK). Han var ordförande i tyska Röda Korset och tillika vice ordförande i internationella Röda Korset (en samarbetsorganisation). Far till prinsessan Sibylla och därmed kungens morfar.

 3. Linus skriver:

  Sorgligt och att det inte har kontakt.
  Min farmor blev slagen med en ebonitkäpp som barn och hon blev inte nazist utan förtennerska på Asea Kabel.
  Hatet tog över för Vera.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s