Akilov liknar flera andra terrorister

akilovPolisens förundersökning kring Rakhmat Akilov, som hålls ansvarig för dådet på Drottninggatan i maj förra året då fem människor dog, visar att det finns stora likheter mellan honom och en rad andra terrorister på senare år. Först såg det ut som om han varit helt ensam, och han tycks inte ha haft medhjälpare på plats. Men det visar sig nu att det har funnits en planering, och under hela den processen hade han kontakt med andra som han diskuterade sina planer med. Detta skedde mycket över nätet, och polisen tycks inte ha knäckt identiteten på alla som han chattat med.

Jag har just kommit hem från en resa och håller på att gå igenom materialet. Men mina tankar går direkt – och det är en tanke jag haft redan tidigare – till det första uppmärksammade terrordådet som genomfördes med hjälp av en tung lastbil i Nice sommaren 2016 (det följdes som bekant av en rad liknande terrordåd varav det som skedde i Stockholm är ett). Även i Nice såg vi en till synes ensam individ med önskan om att offra sig för en stor sak, men som hade ett nätverk av människor runt honom som tycks ha varit mer eller mindre informerade.

Det fanns en tydlig ideologisk inriktning, men också en personlig historia och ett levnadsöde som jag känner att jag vill veta mer om. Akilov räknade också med att dö, och tycks själv ha erbjudit IS sina tjänster. Den religiösa radikaliseringen verkar ha kommit snabbt, både i Nice-fallet och i Stockholm. Många människor uppfattade även sent i processen de båda gärningspersonerna som i grunden vare sig särskilt religiösa eller intresserade av politik.

Den som vill veta mer om vad jag skrivit om dådet i Nice kan läsa sista kapitlet i min senaste bok ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” som kom ut på Atlas förlag strax före jul.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s