SD är ett antifeministiskt parti

SONY DSC

Carina Herrstedt, ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund, på marsch mot FI iförda tröjor i FI:s färg i Almedalen 2015. Foto: Anna-Lena Lodenius

2015 skrev jag en rapport för fackförbundet Kommunal där jag granskade Sverigedemokraterna utifrån påståenden om att partiet arbetar för välfärd och bättre villkor för kvinnor. Min undersökning stack hål på det mesta av dessa löften, bakom fasaden finns ett parti som man kan beskriva som direkt antifeministiskt.

Min rapport lästes intern och spreds vid olika möten och seminarier, framför allt bland de som arbetar just med jämställdhetsfrågor. Men eftersom det blev ett turbulent år för Kommunal där bland annat ordföranden fick avgå kom den aldrig att publiceras och spridas utanför förbundet.

Jag har nu fått klartecken från Kommunal att själv lägga ut den på nätet. En brasklapp: Det har gått några år sedan den skrevs, detaljer kan ha ändrats. Men det valresultat som vi fick 2014 gällde då och gäller fortfarande (även om enstaka representanter kan ha bytts ut). Jag har inte haft tid att uppdatera materialet, men det vore förstås spännande att göra inför det här årets valrörelse. Jag gissar dock att mycket är sig likt från 2015.

Rapporten kan hämtas genom att klicka på länken nedan:

Ojämlikhetens försvarare – rapport för Kommunal hösten 2015

Bilden överst på sidan är också från Almedalen 2015 och visar hur SD stör Gudrun Schymans tal genom att bland annat iklä sig rosa T-shirts och vifta med plakat med texten ”Vi gör det tillsammans” där de alltså anklagar feminister för att så split mellan könen. Jag tog båda bilderna.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till SD är ett antifeministiskt parti

  1. Tomas Johansson skriver:

    Vad som är ”antifeminism” för likhetsfeministen är det inte nödvändigtvis för särartsfeministen!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s