Varför tågar nazisterna på 1 maj?

demonstrationer-1-maj-2018

Nordiska motståndsrörelsen har meddelat att de ska arrangera möten i både Ludvika och Boden på första maj under parollen ”Vi är inga politiker – VI ÄR FOLKET!”. Att de kommer till Ludvika är inte så oväntat, de sitter med en representant i fullmäktige där (som kom in på en lista för SD som de inte stängt och där det fattades namn, ett handskrivet namn var vad som behövdes), och Ludvika är också något av ett centrum för NMR.

Att de också kommer till Boden är mer oväntat, fast kanske ändå inte . NMR har aviserat att Boden är en av fyra platser som de ställer upp på inför valet i höst. Att döma av reaktioner både från så väl motståndarsidan som NRM verkar det vara Boden som det är mest fokus på, trots det geografiska avståndet. NMR har begärt polistillstånd för båda manifestationerna, trots att de deklarerade efter bråken i Göteborg i höstas att de slutat göra det. Sannolikt har de insett att de lär behöva polisbeskydd om det kommer många och aggressiva motdemonstranter.

Det återstår att se om det finns aktivister nog inom NMR att samla för två evenemang samma dag. NMR spände musklerna rejält i Göteborg, och blev ändå inte fler än 5-600. Jag gissar att de hade hoppats på att bli betydligt fler. Nazisterna brukade vara som mest 2 500 i Salem i samband med den årliga manifestationen i december till minne av den dödade Daniel Wretström (de pågick till 2010). Nu är å andra sidan nazisterna splittrade på ett sätt som de inte var då, det var flera grupper som stod bakom i Salem.

Det är inte något nytt att nazister försöker ta över 1 maj. Redan det tyska nazistpartier såg sig som ett arbetarparti och slog på stort 1 maj 1933 när Hitler blivit rikskansler. Den 2 maj gick de in på kontoren för olika fackförbund och grep ett antal fackliga ledare. Nej, nazismen är inte någon särskilt arbetarvänlig ideologi. Det har förekommit en rad försök att bilda nazistiska fackföreningar, utan större framgångar. Nazister tror för övrigt ju på nationell enlighet, företagen och arbetarna ska gå tillsammans och inte inleda konflikter.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför tågar nazisterna på 1 maj?

  1. Mikael skriver:

    Av gammalt var 1 maj en ledig dag. Att socialisterna passade på att göra dagen till sin hade praktiska skäl. Att nazisterna tålde 1 maj (helgdag i Tyskland från 1938) var föga underligt och att ns-lojala arbetare kunde tåga under paroller om högre löner, bort med kapitalisternas profit, sjuk-och pensionsförsäkringar o.s.v. störde inte Hitlers diktatur. NSDA knyckte väsentliga bitar från den röda politiken. Något som hjälper till att förklara deras korta och intensiva succé.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s