Spännande och bildande – en röst om min senaste bok

NamnlösMina böcker recenseras ibland också på hemsidor för olika bibliotek (ibland i samband med att jag föreläst där). Nyligen publicerades en text om min senaste bok, ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” på Familjen Helsingborg, en sydsvensk bibliotekssajt. En Pontus Ridderstedt noterar att jag försök gå en medelväg mellan rena dokumentära skildringar av terrorhändelser och analytiska böcker som tar mer av ett helhetsgrepp på fenomenet terrorism.

”Anna-Lena Lodenius går i denna bok en ganska ovanlig medelväg, hon utgår från en rad olika terroristattentat från olika tider, berättar huvudsakligen om individerna och deras organisationer, men ihop med en hel del analys. Vi möter kända terrorister som Timothy McVeigh, Anton Nilsson och Nicechauffören, men också mer okända ( i alla fall för mig) som det grekiska 17N-kommandot och den tyska nazistsekteristen Beate Zschäpe. De senaste århundradenas historia passerar förbi, möjliga analysverktyg från olika områden används och författaren söker granska efter likheter eller skillnader.

Spännande blir det naturligtvis på grund av ämnet och mycket upplysande då alla dessa fall säger mycket om sin tid och plats. I slutänden blir boken kanske lite för vaksam och diplomatisk, men samtidigt känns detta ganska unikt i genren och riktigt bildande i en synnerligen omdiskuterad fråga i dagens samhälle.” (Min fetstil)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s