Dom mot tysk nazistcell väntas idag

zschaepe118__v-videowebl684687Idag väntas domen i det gigantiska målet mot den tyska nazistgruppen NSU som bl a genomförde mord, framför allt på invandrare, och väpnade rån. Det finns ett helt kapitel om dem i min senaste bok ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” som fokuserar på den sista överlevande Beate Zschäpe, de två männen som hon levde med och som genomförde brotten dog vid en polisinsats 2011. Domstolen har försökt ta ställning till hennes delaktighet, och dessutom har några i gruppens närmaste krets stått åtalade för medhjälp till brott.

Målet har blivit omdiskuterat bl a eftersom gruppen levde under jord, men ändå ganska öppet, i så.många år utan att avslöjas. Det finns också mycket som talar för att vissa inom säkerhetspolisen hade kännedom om gruppen utan att den avslöjades. Orsaken ska bl a ha varit den rika förekomsten av rapportörer i nazistmiljön som stod i direkt kontakt med polisen och som skulle skyddas. Men det spelade också en stor roll att polisen inte lade ihop brotten och såg ett samband utan så länge trodde att det handlade om uppgörelser inom invandrarmiljöer (offren var framför allt invandrare med turkisk bakgrund, men dessutom dödades en polis).

När jag skrev min text tyckte jag att var intressant att fundera över hur Beate Zschäpe hamnade här och vilken hennes roll var. Hon deltog ju inte, vad man vet, mer direkt i brotten. Men hon skapade ett sammanhang, en familj och en normalitet för männen som säkert var en förutsättning för gruppens existens. Hon måste dessutom ha känt till mycket av det som männen gjorde. De ska bli intressant att se hur domstolen dömer henne. Hon överlämnade sig frivilligt 2011 och har varit frihetsberövad sedan dess, rättegången har pågått sedan 2013.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dom mot tysk nazistcell väntas idag

  1. liraman08 skriver:

    Hej, en snabbis bara: Zschäpes efternamn stavas just så. Du verkar ha tappat s:et. Med vänlig hälsning, JanW

    Skickat från min iPhone

    http://www.liraman.se

    > 11 juli 2018 kl. 07:01 skrev Anna-Lena Lodenius : > > >

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s