Vänsterextremister misstänks för grova brott i Jönköping

Just nu pågår en polisutredning kring bland annat vapenbrott i Taberg söder om Jönköping som kan ha en intressant politisk koppling. Det började med att några inbrottstjuvar med utländsk bakgrund (vet inte om det rör sig om en turnerande stöldliga eller om de kallas så för att de kommer från andra länder) bröt sig in i en container Där hittade de till sin stora förvåning dels automatvapen men också peruker, polisuniformer och annat som antydde att den som hade tillgång till containern planerade ett grovt brott. Tjuvarna agerade på det ovanliga sättet att de rapporterade fyndet till polisen.

Polisen kunde snabbt lokalisera ägaren till containern sedan cirka två år, och utifrån det namnet även andra personer som togs in till förhör. Den krets på runt fem personer som nu identifierades hade anknytning till den vänsterautonoma miljön i Jönköping, bland annat häktades en tidigare ostraffad kurator (vissa källor uppger även syokonsulent) på en lokal skola. Det rör sig inte om ungdomar, de verkar snarare vara runt 40 år, åtminstone kuratorn som anhöll på torsdagen och häktades på måndagen misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån . (JP, JP2, P4, Expr, JNytt, AB, AB2)

Det har spekulerats om vad det var för typ av brott som planerades, om det handlade om att störa SD:s valturnéer (och då framstår ju automatvapen som något av ”overkill”) eller något alldeles vanligt opolitiskt brott med syfte att inbringa pengar, och åklagaren har inte sagt något. Att vänsterautonoma agerar på det här sättet är ovanligt, vi har inte sett väldigt grova brott kopplat till den kretsen i Sverige om man inte räknar in det som hände på 1970-talet med stöd för Baader Meinhof (planerad kidnappning av justitieministern m m). Skadegörelse, hot och trakasserier samt någon gång misshandel är vanligare brottsrubriceringarna när det gäller vänsterextremister. Samt förstås olaga intrång i samband med husockupationer. Om de visar sig att det faktiskt planerade grövre politiska brott vore det onekligen en upptrappning.

Läs gärna: Jag har tidigare skrivit om danska Blekingegadebanden som var en samling vänsterintellektuella män med god bakgrund och tjänstemannajobb som utan att omgivningen visste det planerade och genomförde mängder av bankrån för att skicka pengar till den palestinska befrielserörelsen PFLP, totalt gick 30 miljoner danska kronor till den palestinska kampen innan gruppen greps i slutet av 1980-talet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s