Livstids fängelse för tyska nazisten Beate Zschäpe

Den tyska nazisten Beate Zschäpe har i dag av domstolen i München dömts till livstids fängelse för medlemskap i terrororganisation (NSU), delaktighet i 10 mord, mordförsök och inblandning i en rad andra brott. Zschäpe döms dessutom för  en anlagd brand i gruppens bostad i staden Zwickau som skedde efter att gruppen avslöjats, och de två männen i gruppen tagit sina liv.

Under rättegången, som är en av de största i tysk efterkrigshistoria, har Zschäpe försökt lägga skulden på de två männen, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, som hon levde med i tretton år på olika adresser och under olika namn. Men domstolen ansåg uppenbarligen att hennes delaktighet gick att styrka. (Rättegången har pågått i fem år, det har varit mer än 430 rättegångsdagar och flera hundra vittnen har varit kallade.)

Dom har också fallit mot fyra medåtalade: André Eminger, gruppens förmodligen närmaste vän på senare år, dömdes till 2 år och 6 månaders fängelse för stöd till en terroristgrupp. Holger Gerlach, som kände trion redan under uppväxten i hemstaden Jena, dömdes också till tre års fängelse för att ha stött NSU.

Även Ralf Wohlleben, är en gammal vän till trion som även varit medlem i det nationella nazistpartiet NDP, dömdes till tio års fängelse. Han ansågs även ha varit inblandad i nio av morden genom att bl a ha försett gruppen med det vapen som användes vid morden. Wohlleben hade länge en funktion som kontaktperson mellan gruppen och omvärlden, och mobiliserade också vissa stödinsatser för dem, framför allt i början av tiden på flykt. Men efter att gruppen inlett en karriär med många väpnade rån minskade det ekonomiska beroendet av att andra nazister.

Även en yngre man dömdes till ungdomsfängelse i tre år för inblandning i morden.

Mer information meddelas i samband med en presskonferens klockan 12 idag.

Vill också rekommendera min senaste bok ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” som innehåller ett omfattande kapitel om Beate Zschäpe och den nazistgrupp som hon var en del av. Den följer henne ända från uppväxten i Jena genom åren på flykt fram till rättegången.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s