Varför växer populismen i Europa?

SkärmklippEU-valet närmar sig och det många oroar sig för är att EU-skeptiska högerpopulistiska och ultranationalistiska partier (ett bättre begrepp att använda är kanske radikalkonservatism som föreslogs i en rapport från tankesmedjan Timbro i höstas) ska växa ännu mer och ta en större plats i parlamentet. Regeringspartierna Fidez i Ungern och Lag och rättvisa i Polen utgör en stark maktbas. Efter Brexit kommer Lag och rättvisa att vara det absolut största partiet i den konservativa gruppen (som tidigare styrdes av brittiska Torys). I den här gruppen hittar vi även Sverigedemokraterna, det är inte ovanligt att den här typen av konservativa partier lierar sig med de som annars brukar klassificeras som högerpopulister.  Sedan kan nämnas den italienska regeringen med Lega och Salvini, den österrikiska med Frihetspartiet och Hans-Christian Strache och då har jag ändå inte nämnt alla andra mindre men inte betydelselösa partier.

Alldeles nyss anlände en sammanfattande rapport från European Economic and Social Forums möte i Aten i november där jag deltog i en av panelerna. Temat var att försöka ta ett nytt fastare grepp om de europeiska värderingarna, ett brett och svårt ämne. Alla samtal som fördes var inte likande givande för min del, så är det väl aldrig, men själva ansatsen att ställa dessa frågor i ett EU-sammanhang är lovvärt. Såhär ser sammanfattningen ut av mitt anförande.aten

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Varför växer populismen i Europa?

 1. powerman65 skriver:

  Inte konstigt alls, Europa glöder, lite mer syre från Mellanöstern, Afrika så brinner snart Europa igen, hela konceptet EU är en farlig konstellation, Sanna mina ord, det smäller, bara frågan om när

  • annalenalod skriver:

   Och hur hade du tänkt att Europa skulle klara utmaningarna t ex med flyktingfrågan och klimatet och utan samarbete. EU kunde vara mer demokratiskt. Men vi behöver EU mer än någonsin.

 2. Anders Åberg skriver:

  ”serious european politicians” Sådana saknas inte bara i dom högerpopulistiska partierna, se bara på våra egna Wallström och Hultqvist som sålt sig med hull och hår till dom amerikanska oljebolagen och krigsindustrin. Deras deltagande i försöket till statskupp i Venezuela och i den vettlösa krigshetsen mot Ryssland är fullständigt häpnadsväckande. Hade dom agerat på samma sätt i relation till något annat land än USA hade dom antagligen blivit dömda för landsförräderi.
  Annars tror jag att den främsta orsaken till högerpopulismens tillväxt är etablerade media,eller MSM, som så ofta kritiseras av just högerpopulisterna. MSM är idag helt i händerna på dom nyliberaler som med hjälp av skattesänkningar och privatiseringar monterar ner vår välfärd.
  I dessa överhetsstyrda media tillåts inte grundläggande kritik av nyliberalismens härjningar.
  Kvar blir då en felaktig och konstruerad motsättning mellan antingen nyliberal skrotning av välfärden eller förändring av migrationspolitiken. Inga andra alternativ finns att hitta i MSM.
  För vanligt folk som i huvudsak hämtar sin information från MSM står således valet mellan fortsatt försämring av välfärden eller att slänga ut invandrare, allt medan direktörerna skrattar sig halvt förärvade.
  Högerpopulismen har fått uppdraget av överheten att utmåla sig som ett alternativ till överheten själv. Det alternativet är dock rent bedrägeri och målet med det är att leda in folkets ilska över försämrad välfärd på ofarliga vägar och förhindra det enda som överheten fruktar, nämligen folklig demokratisk organisering, det som t.ex. arbetarrörelsen en gång var.
  Vad Sverige och resten av världen behöver är nya folkliga och demokratiska organisationer som kan bemöta överhetens barbari och skapa en motpol i media som vågar berätta sanningen om vad som sker. EU är liksom NATO raka motsatsen till det och bör behandlas därefter.

 3. Det är just de kommer att växa

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s