Hans föreläsningar gjorde att bidragen drogs in

En tolvåring som inte bär slöja hamnar i helvetet. Det var budskapet i en föreläsning på temat ”kvinnan och islam” 2014 av imamen Muadh Zamzam, även kallad Abu Saad (förnamnet skrivs ibland Mouad). Föreläsningen uppmärksammades bland annat av Aftonbladet 2016.

Min granskning finns på Dokus hemsida och ingår i en serie om islamismens influencers. Zamzam predikar oftast via Sveriges Förenade Muslimer, bland annat på deras Youtube-kanal. Han undervisar också på Vetenskapsskolan och leder deras obligatoriska böner på rasterna.

Zamzam bor i Göteborg och är en återkommande föreläsare för den göteborgsbaserade föreningen Sveriges Förenade Muslimer, SFM, och dessutom en av de mest populära.

”En tjej när hon är 12–13 år gammal hon hör att Gud säger att om hon täcker sig kommer hon till paradiset, om hon inte täcker sig hon ska till helvetet? Det är såhär det funkar. Ska vi ljuga för henne?”

Zamzam jämförde kvinnor med choklad, och sa att den som ska plocka en bit i en chokladask självklart väljer den som har kvar sitt papper, och inte de som tagits av sin förpackning där flugorna kan komma åt dem.

”Om du kom hit och hittade en choklad som är täckt med papper, och en choklad utan papper. Vilken ska du ta? Den med papper! Varför? Den är ren och fin, ingen som har rört den.”

Muadh Zamzams och andra föreläsares uttalanden gjorde att Sveriges Förenade muslimer fick betala tillbaka en halv miljon kronor i statliga bidrag som de fått via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, 2017.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s