Karismatisk konvertit som uppmanar till mord

SkärmklippIdag publicerar Doku ytterligare en av mina artiklar i serien om salafistiska influencers. Musa Cerantonio har rankats som en av de tre populäraste predikanterna bland dem som stred för IS. Han har bland annat medverkat som programledare i en egyptisk TV-kanal där han svarade på tittarnas frågor. Där kunde han komma med uttalanden som:

”Tror vi på demokrati? Demokrati betyder att du följer människors lagar. Så om majoriteten av folket röstar för att de inte vill ha sharia-lagar måste vi följa det. Så det är inte vårt system. I slutänden måste vi inse att närhelst muslimer har försökt att använda sig av demokratiska system så har det misslyckats. /…/ Folk säger att demokrati är ett steg, och vi måste ta många steg för att nå sharia, men ta Turkiet som ett exempel. Erdogan, må Gud prisa honom för allt gott han gör, men om du ska följa hans exempel och ta ett steg i taget kommer det att ta 10 000 år innan vi når sharia.”

Robert Musa Cerantonio är en vältalig vit konvertit från Australien. I filmen som just citerats sitter han iförd en vit kaftan i en TV-studio inte olik vanliga sådana i profana program med en projicerad nattbild av en storstad med skyskrapor bakom sig. Programmet uppges vara baserat på tittarnas frågor. Han tycks åtminstone löst följa anteckningar på ett vitt papper, och i avbrotten för han en penna över texten. Efter ett kortare reklamavbrott återkommer Cerantonio och sammanfattar budskapet:

”Skillnaden mellan en man som är en riktig muslim och de andra är att han verkställer islam utan några som helst kompromisser. Det finns ingenting sådant som demokrati inom islam.”

Cerantoni hade också ett Facebookonto som stängdes av 2014 efter uttalanden som: “Om vi ser att muslimer dödas av tyranniska amerikanska ledare måste vi stoppa dem med våra egna händer, det vill säga med våld. Det innebär att vi ska stoppa dem genom att bekämpa dem, genom att mörda deras förtryckande ledare, genom att försämra deras offensiva förmågor o.s.v.”

Cerantonio står inför rätta i Australien nu i mars för att han inspirerat fyra unga som planerade ett terrordåd på Filippinerna.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Karismatisk konvertit som uppmanar till mord

 1. Anders Åberg skriver:

  Cerantoni är en religiös galning, men USA och västvärlden, Australien inräknat, har stått för makalöst mycket mer besinningslöst våld är alla muslimska terrorister tillsammans.
  “Om vi ser att muslimer dödas av tyranniska amerikanska ledare måste vi stoppa dem med våra egna händer, det vill säga med våld. Det innebär att vi ska stoppa dem genom att bekämpa dem, genom att mörda deras förtryckande ledare, genom att försämra deras offensiva förmågor o.s.v.”
  Skifta plats på muslimer och amerikaner och du får en bra beskrivning av vad USA har pysslat med i både Latinamerika, Afrika, Asien och arabvärlden under lång tid.
  USA är den i särklass värsta terrorspridaren och massmördaren i världen sedan WWII och dom vill den svenska överheten med Wallström och Hultqvist i täten att vi skall knyta närmare band med.
  Det gäller att inte förlora perspektivet när man pratar om terror och våld.

  • annalenalod skriver:

   Jag ogillar starkt jämförelser av det här slaget. Gör det IS bättre att USA också agerat med våld, liksom andra stater ibland? Det skulle i så fall betyda att enskildas våld alltid kan rättfärdigas för sämre än USA är de ju inte i alla fall. IS är den värsta terrororganisation som vi sett på många år och som agerat med ofattbar grymhet. Bevisen för detta är överväldigande.

   • Anders Åberg skriver:

    Jämförelsen blir högst relevant när Sveriges regering väljer att knyta oss allt närmare den värsta terrorspridaren och således sprider illusionen att USA skulle vara bättre än IS.
    Räknar vi bara antal offer så är det tvärtom och det blir ju ännu mer fel att, som regeringen, rättfärdiga USA;s våld genom att samarbeta med dom.
    Mycket tyder också på att USA faktiskt stöder IS i Syrien och dessutom bildade Al Qaida i Afghanistan.
    Sverige väljer också att delta i krigshetsen mot Ryssland, som framstår som den enda kraft att tala om som faktiskt bekämpar IS.
    Så att påpeka vad USA är för någonting blir i praktiken även ett avståndstagande till IS.

   • annalenalod skriver:

    Fast du missar helt poängen med mitt förra svar: att man inte ska jämföra! Man kan både kritisera USA och IS, om man vill. Du menar alltså att jag gör fel som pratar om IS. Att det är komplicerat är det många som lyft fram, med USAs relation till Al Qaida före 9/11 t ex. Men utöver en ofta kritiserad utrikespolitik är USA en nårorlunda fungerande demokratisk rättsstat, det kan du ju knappast säga om det kalifat som nu fallit.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s