SD kan konsten att kasta sten i glashus

d6gxik0wwaaptsb.jpgIngen blir väl förvånad över att Sverigedemokraterna nu lanserat ännu en hatkampanj mot Socialdemokraterna. För vilken gång i ordningen? Den här gången sker det i Stockholm tunnelbana inför EU-valet , och genom att försöka kleta naziststämpel på partiet. Samtidigt vill ju SD också vara Socialdemokraterna, fast i en lite äldre upplaga. Det är ingen slump att Jimmie Åkesson hade ett fiktivt förord av Per Albin Hansson i sin självbiografiska bok ”Satis Politi”, eller att SD försökt annektera det av Per Albin lanserade begreppet ”folkhemmet” (som han förvisso inte var först med, men det är en annan historia).

Skamlösheten i projektet är uppenbar: Här kommer ett parti som för bara några decennier sedan bildades av nazister och fascister, och vars hela historia kantats av avslöjanden om samröre med antidemokratiska rörelser, och kastar sten på det dominerande partiet i svensk politik under stora delar av 1900-talet, som spelat en avgörande roll för att bygga upp den svenska välfärdsstaten och demokratin.

tvåfrontskrig 001

För den händelse det finns någon som inte kan sin svenska 1900-talshistoria vill jag ändå slå fast: Det fanns ett massivt motstånd mot nazismen i hela arbetarrörelsen vilket jag berättade om i min bok ”Tvåfrontskrig – fackets kamp mot nazism och kommunism”  som rekommenderas för den som vill ha fler detaljer. De svenska socialdemokraterna var väl medvetna om vad nazismen stod för, det märktes direkt efter maktövertagandet 1933. Den 1 maj detta år firades arbetarrörelsens dag, den 2 maj intogs mängder av fackföreningskontor och fackliga ledare tillfångatogs, arbetarrörelsen blev därmed en av de första grupperna i det tyska samhället som drabbades av våldet från regimen. Socialdemokraterna var det enda parti som röstade mot den lag som skulle ge Hitler oinskränkt rätt att stifta lagar, en handling som nazisterna besvarade med att döda och fängsla de socialdemokratiska riksdagsmän som inte hann gå i exil.

Auktoritär nationalism av det slag som nazismen står för, där arbetaren förväntas böja sig för kapitalets intressen för nationens bästa, svär mot hela grundtanken med det arbete som bedrivs i LO-förbunden som ju grundade det socialdemokratiska partiet. Nazister var inte välkomna som medlemmar, och det pågick ett intensivt arbete för att stödja det kuvade facket i Tyskland och i ockuperade länder som Danmark och Norge. Tidigare partisekreteraren, social- och utrikesministern Sten Andersson var en av många som åkte som kurir med varor till den norska motståndsrörelsen, och åtskilliga  motståndsmän framför allt från Norge gömdes på fackförbundskontoren runt Norra Bantorget i Stockholm. Den senare utrikesministern Torsten Nilsson är en av flera av den tidens socialdemokrater som berättat om hätska debatter med de svenska nazisterna.

Detta pågick alltså samtidigt som Sverige böjde sig för Nazi-Tyskland genom att t ex släppa igenom omfattande transporter av tyska trupper. Beslut som alltså togs av den svenska regeringen när Jimmie Åkessons idol Per Albin Hansson var statsminister. Riksdagen var för övrigt inte tillfrågad, och internt inom socialdemokraterna ifrågasattes beslutet av Östen Undén, utrikesminister under flera perioder, bland annat efter 1945, och tidigare statsminister och utrikesminister Rickard Sandler. Jag såg även många exempel på ifrågasättanden i facket i min research för ”Tvåfrontkrig”.

Läs även Torbjörn Jerlerups artikel på Motargument.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till SD kan konsten att kasta sten i glashus

  1. Mikael skriver:

    Du kortar ner berättelsen om eländet för att rädda sossarna. Nazisterna var – innan deras egen diktatur infördes våren 1933 – aldrig någonsin i närheten av egen majoritet. Det var samarbetet mellan motståndarna som fallerade. Och det rejält, man bekämpade varandra istället för att stoppa Hitler.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s