Radikal islamism är fortfarande det största terrorhotet

Nyligen gick Säpo ut och varnade för att den högerextremistiska miljön utgör ett allt större hot mot vår gemensamma säkerhet. Det finns farhågor om att någon i Sverige ska få för sig att kopiera de terrordåd som skett i Christchurch i Nya Zealand, El Paso i Texas och i Baerum utanför Oslo. Dessutom har Säpo noterat en ökad aktivitet inom den organiserade svenska högerextremismen och på nätet.

Jag ifrågasätter inte alls detta. Men vad medierna inte verkar inse är att det handlar om en ökning från en extremt låg nivå. Går man tillbaka till Säpos senaste rapport, där man citerade Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i sin helårsbedömning för 2019 , bedömdes högerextremismen inte för  tillfället utgöra något större hot över huvud taget (i likhet med vänsterextremismen).

Om ett terrordåd begås i Sverige är sannolikheten fortfarande störst att det rör sig om ett radikalt jihadistdåd. Det säger Säpo också, men det har inte framstått på något särskilt tydligt sätt i medierapporteringen. Läs min krönika på Doku.nu.

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish, se ovan, eller bankgiro: 5310-8924.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Radikal islamism är fortfarande det största terrorhotet

 1. axelwkarlsson skriver:

  Det sitter några imamer i svenskt häkte på inrådan av Säpo i väntan på att regeringen skall fatta ett beslut om eventuell utvisning. För att inte framstå som en ”islamofob” organisation som bara jagar muslimer har man känt behov av att uttala sig om högerextremister. Man vill ha en balanserad bild av sig själv i den allmänna opinionen. Kan det vara förklaringen till Säpo-chefens uttalande just nu.

  • annalenalod skriver:

   Jag vet inte om man måste vara så konspiratorisk. Säpo har nyligen tonat ner hotet från högerextremismen och finner nu anledning att ändå lyfta frågan en smula. Det görs i medierna till en kraftfull varning och så tror jag egentligen inte att det var tänkt. Det är svårt att vara nyanserad i mötet med medierna. Som jag skrev: man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

   • axelwkarlsson skriver:

    Egentligen är vi överens: ”Det är svårt att vara nyanserad i mötet med medierna. Som jag skrev: man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.” Precis. Säpo har ett nvar för hur de uppfattas av olika grupper. Så vari skulle det ”konspiratoriska” bestå?

   • annalenalod skriver:

    Nej jag menade bara att jag inte tror att det fanns någon sådan speciell avsikt när de varnade för högerextremism annat än att de faktiskt oroar sig för den miljö. Att medierna sedan får det till något mer än ju egentligen inte polisens fel.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s