Löste Stieg Larsson Palme-mordet?

img_20181109_210041_2131

Release-partyt för boken hölls i en lokal alldeles ovanför trappan som Palmes mördare använde när han flydde. Foto: Martin Kristenson

Löste Stieg Larsson Palmemordet? Det är flera journalister som ställt den frågan till mig på sistone, och ibland är det snarare ett påstående: Tänk att Stieg Larsson hade löst Palmemordet! Förklaringen är förstås Jan Stocklassas bok ”Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet” som kom nu i veckan. De som hör av sig är ofta utländska journalister, boken släpps i 50 länder.

Jag har bara skummat boken än, och då framför allt för att se vad han skrivit om mig (narcissistiskt kan tyckas, men min erfarenhet är att det är bra att veta vad som är i omlopp som rör ens egen person, om det finns felaktigheter eller missförstånd t ex, jag har inte fått läsa boken innan). Det här är lite av en dokumentär-roman, inser jag, om nu begreppet är det rätta. Händelserna är säkert korrekta, men Jan Stocklassa har skapat situationer och dialoger som jag är ganska säker på inte stämmer till 100 procent, säkert för att göra boken mer spännande.

Som en gammal vän och kollega till Stieg är det kanske svårare för mig att se det nya och intressanta med saker som rör honom, en del av researchen kommer ur mina gömmor, sådant jag inte ens kom ihåg att jag hade (framför allt ett brev som publiceras i boken). Jag visste att Stieg Larsson var intresserad av Palme-mordet och berättade om teorier som han hade, men det gjorde å andra sidan många jag kände vid en tiden. Palmemordet var ju ett nationellt trauma som sysselsatte oss konstant på olika sätt, inte minst vi som ägnade oss åt politiska ytterkantsrörelser som eventuellt kunde vara inblandade. Jag visste inte att Stieg Larsson hade flera lådor med material kring mordet. Å andra sidan hade han mängder av pärmar och hängmappar om väldigt mycket, han samlade konstant på information kring de frågor som han intresserade sig för.

Jan Stocklassa presenterar en teori om vem som är mördaren, och en person pekas ut. Det är dock en egen slutsats han drar utifrån Stieg research, alltså inte Stiegs egen lösning på Palme-mordet. Det betyder inte att den behöver vara fel. Tydligen arbetar Palme-utredningen med tipset, och det återstår att se om de får fram mer, vilket förstås är det avgörande. Det krävs oavsett vem som pekas ut ett mordvapen och att personen går att placera på brottsplatsen, jag ska inte säga att jag är direkt hoppfull. Jag tror de flesta svenskar känner likadant, men det är anmärkningsvärt hur stort intresset är för allt som rör Stieg Larsson och Palmemordet, och här kombineras ju båda dessa ämnen.’

Läs mer: Ser att Gunnar Wall, som kan mycket om Palmemordet och skrivit egna böcker, anser att teorin är intressant men han är ändå avvaktande, säger han till Expressen.

Annonser

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Löste Stieg Larsson Palme-mordet?

 1. Olov Skog skriver:

  Det finns flera Gjorda Upptæckter av detta som beskrivs i en del analyser o Utredningar av Sækhets tjænster som Interpol o andra att #Det troliga ær att Herr Palme ”Merg” Levt ett stillsamt liv i Kuwait, Türka! Men det som hænde tar man inte upp – Ett annat Manus av en Filmgrupp!

  Man måste hålla allt øppet så længe allt som skrivs inte ær Sanning,, – Enligt Constitionen får man inte Førvanska Nyheter eller fakta i ett reportage! – Att fabricera en Situation før att få Læsare Ær endast Filmer det media eller Teaterscenen!

 2. axelwkarlsson skriver:

  ”boken släpps i 50 länder.” – Maximal marknadsföring med intervju av författaren och förspeglingar om ”lösningen” gavs i ett av den tyskspråkiga världens större kulturprogram i TV. Business sa Bill. Business är ordet sa Bull.

 3. rockyman skriver:

  Men denna tråd handlar om Palme-mordet. FBI sa direkt att ingen blir skjuten utanför en bio om det är en planerad avrättning. Grundat på min amatörmässiga bedömning sätter jag en tjuga på Skandia-mannen. Ifrågasätter starkt hans ”alibi” (stämpelklockan).

 4. rockyman skriver:

  Därför att SD påstås ha en taskig människosyn. Kanske inte numera så mycket med hänvisning till vad som förevarit utan för att ledarna upprätthåller en för svensk politik förhållandevis stram personlig attityd. Skapar en omedveten osäkerhet. När såg du senast någon i ledarskiktet skratta?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s