Ny rapport visar: Allt fler jihadistiska terrordåd

Idag på Doku publiceras en text av mig om en rapport som släpptes av den nederländska underrättelsetjänsten tidigare i sommar (“Insight into targets – Fifteen years of jihadist attacks in the West”). Den visar tydligt hur det radikala jihadistiska våldet har ökat, och i synnerhet de senaste åren. Rapporten går igenom antalet jihadistiska terrordåd i västvärlden under femton år. Tre fjärdedelar av dem har skett de senaste fem åren.

Terrorhoten från radikala jihadister har ökat kraftigt de senaste åren, av de 112 terrordåd som riktats mot Västeuropa, Nordamerika och Australien från januari 2004 till december 2018 begicks de allra flesta mot slutet av perioden, och allra flest dåd ägde rum under året 2017. 2018 skedde en nergång som till stor del kan förklaras med att IS försvagats. I 80 procent av fallen rörde det sig om en ensamagerande gärningsperson.

Det mest drabbade landet i väst är Frankrike där 27 procent av dåden under perioden ägde rum.  Därefter följer USA som var platsen för vart femte dåd, Storbritannien 13 procent och Tyskland 10 procent. Tittar vi bara på de fem senaste åren har hela 32 procent av dåden ägt rum på franskt territorium.

Hoten kommer framför allt från de två organisationerna al-Qaida och IS. Dåden kan delas in i tre kategorier: de som är styrda av ledarskapet i organisationerna, de där medlemmar i organisationen varit involverade och de som inspirerats av organisationerna. Under de senaste åren har det märkts en kraftig ökning av den tredje kategorin.

Ungefär var tredje terrordåd har riktat sig mot offentliga platser som kollektiva transportmedel, torg eller kommersiella ytor som köpcentrum, och tittar vi bara på de senaste fem åren är andelen ännu högre.  Attacker på stora arrangemang som konserter, sporttävlingar, festivaler och marknader är sällsynta, men drabbar ofta hårt, många minns attacken på en konsert på Bataclan-teatern i Paris 2015 och mot en Ariana Grande-konsert i Manchester 2017.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ny rapport visar: Allt fler jihadistiska terrordåd

  1. Linus skriver:

    En fråga
    Varför håller Svenska motståndsrörelsen på och sätter upp banderoller och står vid vägar?
    Vid tågen vid Älvsjöskogen har de tidigare satt upp banderoll och i somras var de några killar från SMR med en banderoll vid den stora vägen vid Mariestad.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s