SD är fortfarande ett enfrågeparti

SD har vårupptakt på Långholmen i Stockholm våren 2019. Foto: Anna-Lena Lodenius

Igår presenterades en undersökning, genomförd av Novus, som visar att människor har förtroende för Sverigedemokraterna i fler frågor än invandring. Detta gick som en stor nyhet i SVT-nyheterna och den slutsats som förmedlades var att SD är här för att stanna, att partiet inte längre är ett enfrågeparti och att det finns en bred politik som människor sympatiserar med. Tänk så fel det kan bli när man gör sådana här enkäter utan någon som helst politisk analys. SD är ett nationalistiskt etnocentriskt parti med konservativ grundsyn. Andra frågor som partiet lyfter är kopplade till denna vision, och lösningen på i stort sett alla samhällsproblem är att minska invandringen. Så har det varit ända sedan starten av partiet.

När människor säger att de tror på SD:s kriminalpolitik handlar det till stor del om att de sympatiserar med analysen att en hög invandring är ett hot mot säkerheten, och genom att reducera invandringen kan vi få ner kriminaliteten. Välfärdspolitik är något SD gärna velat lyfta, och finansieringen av en ökad välfärd ska förstås också ske genom minskad invandring! Arbetsmarknadsfrågor, att få ner arbetslösheten, handlar om, ni har gissat det: färre invandrare som konkurrerar på arbetsmarknaden. I fråga efter fråga lyser partiets nationalistiska invandringskritiska grundinställning igenom.

Även om vi tittar på mjukare frågor som familjepolitik, kulturpolitik etc finns tydligt etnocentriska inslag i SD:s visioner. Svenska familjer ska lockas att föda sitt första barn tidigare, och flerbarnstilläggen ska bort – eftersom man antar att det är främst invandrare som föder många barn. Det är viktigt för SD att det svenska folket inte utarmas rasligt, fast det säger de förstås inte rakt ut. Kulturen ska avspegla svenska värderingar, det har lyfts framför allt i kommunpolitiska program. Det handlar inte bara om att inte hissa Prideflaggan, konsten ska vara begriplig, och relatera till vanliga svenskars verklighet och självklart inte vara uttryck för främmande kulturer.

Annonser

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s