SD är fortfarande ett enfrågeparti

SD har vårupptakt på Långholmen i Stockholm våren 2019. Foto: Anna-Lena Lodenius

Igår presenterades en undersökning, genomförd av Novus, som visar att människor har förtroende för Sverigedemokraterna i fler frågor än invandring. Detta gick som en stor nyhet i SVT-nyheterna och den slutsats som förmedlades var att SD är här för att stanna, att partiet inte längre är ett enfrågeparti och att det finns en bred politik som människor sympatiserar med. Tänk så fel det kan bli när man gör sådana här enkäter utan någon som helst politisk analys. SD är ett nationalistiskt etnocentriskt parti med konservativ grundsyn. Andra frågor som partiet lyfter är kopplade till denna vision, och lösningen på i stort sett alla samhällsproblem är att minska invandringen. Så har det varit ända sedan starten av partiet.

När människor säger att de tror på SD:s kriminalpolitik handlar det till stor del om att de sympatiserar med analysen att en hög invandring är ett hot mot säkerheten, och genom att reducera invandringen kan vi få ner kriminaliteten. Välfärdspolitik är något SD gärna velat lyfta, och finansieringen av en ökad välfärd ska förstås också ske genom minskad invandring! Arbetsmarknadsfrågor, att få ner arbetslösheten, handlar om, ni har gissat det: färre invandrare som konkurrerar på arbetsmarknaden. I fråga efter fråga lyser partiets nationalistiska invandringskritiska grundinställning igenom.

Även om vi tittar på mjukare frågor som familjepolitik, kulturpolitik etc finns tydligt etnocentriska inslag i SD:s visioner. Svenska familjer ska lockas att föda sitt första barn tidigare, och flerbarnstilläggen ska bort – eftersom man antar att det är främst invandrare som föder många barn. Det är viktigt för SD att det svenska folket inte utarmas rasligt, fast det säger de förstås inte rakt ut. Kulturen ska avspegla svenska värderingar, det har lyfts framför allt i kommunpolitiska program. Det handlar inte bara om att inte hissa Prideflaggan, konsten ska vara begriplig, och relatera till vanliga svenskars verklighet och självklart inte vara uttryck för främmande kulturer.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SD är fortfarande ett enfrågeparti

 1. Anna-Karin Henriksson skriver:

  Tycker att SD har rätt i att vi har för stor invandring och fortsätter det så här och vi gamlingar har dött ut, då kommer Sverige bli ett nytt Libanon.
  Känner du Anna-Lena till något land som har olika kulturer och religioner och där det är lugnt och tryggt att leva? Berätta i så fall!
  Vi ska naturligtvis ha invandring och utbyta erfarenheter med andra länder, MEN denna massinvandring till ett relativt litet land som Sverige, leder bara till ett splittrat samhälle! Och vad som skrämmer mest är denna politiska ideologi som kallas Islam, och som vill föra oss tillbaka hundratals år i tiden, och där kvinnan är mannens egendom!
  Det är bråttom med att ändra invandringspolitiken!

  • annalenalod skriver:

   Det är väl ingen som vill ha oreglerad invandring, och väldigt många tyckte det kom för många runt 2015. Men nu kommer det faktiskt ytterst få, vi ligger på en mycket låg nivå trots världsläget, känns inte heller rimligt. Vi kan inte fortsätta hänvisa till 2015 i evighet.
   Det viktiga är inte olika kulturer utan människors möjlighet att integreras, försörja sig och bli delaktiga. Att alla följer samma lagar, har samma rättigheter och skyldigheter. USA är väl otroligt mångkulturellt, hur man nu definierar det. De flesta länder i Asien som jag besökt är fulla av människor med olika språk, religion etc. (Filippinerna, Indonesien, Kina…) Skulle inte förvåna mig om det är vanligare än etniskt homogena länder.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s