NMR-medlem åtalas för ofredande av tre kvinnor

Idag inleds en rättegång i Solna tingrätt mot en 54-årig man som anklagas för ofredande och hets mot folkgrupp. Mannen har varit representant för Sverigedemokraterna på kommunal nivå, men är numera medlem och aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt åklagaren ska mannen ha sänt mängder av SMS till tre kvinnor: Anne Ramberg, f  d generalsekreterare i Advokatsamfundet och journalisterna Helle Klein, Dagens Arbete, och Maria Ripenberg. Det rör sig om rasistiska, judefientliga och nazistiska meddelanden, en del verkar framför allt uttrycka ett kvinnohat av det mest obehagliga slaget.  Mannen ska också ha agerat i vk.com, Rysslands största sociala nätverk, där han spritt nazistisk propaganda, hyllningar till Hitler och antisemitism.

Ett av de meddelanden som mannen skickade till Helle Klein.

Jag intervjuades om det här i morse i SVT:s Morgonstudion. Det är förstås för tidigt att gissa hur det går. Men några saker kan man slå fast: Mannen hade använt sin privata telefon och swishtjänst. Han tycks ha varit sällsynt enveten, bara till Helle Klein skickade han på kort tid hela 230 meddelanden fulla med NMR-propaganda, grov antisemitism och bilder på skändade kvinnor.

Det är sällan sådana här mål går till åtal, och bevisfrågan brukar vara svårare än den antagligen är i det här fallet. Men framför allt finns ett stort mörkertal, få orkar anmäla och många drar sig för att vittna i sådana här processer.

Det pågår polisutredningar kring andra nazisters agerande just på vk.com som – bör betonas – finns på flera språk och inte bara används av ryssar. Det är dock väl känt att NMR har goda relationer till liknande grupper i just Ryssland, de har t ex haft ryska inbjudna talare och personer ur kretsen har varit på träningsläger utanför St Petersburg (som f ö är hemvist för vk.com).

Det är sannolikt inte NMR som organisation som ligger bakom sådana här kampanjer. Snarare är det uppenbart att hatdrivna personer med ett visst slags beteende dras till NMR och känner sig hemma där. Många medlemmar i NMR och utbrytarorganisationen Nordisk styrka, är dömda för olika brott, och det handlar inte bara om sådant som går att koppla till deras åsikter eller händelser vid olika demonstrationer.  De kan också ha dömts för allt från grova våldsbrott till stölder, tillgreppsbrott, trafikförseelser, bedrägerier, doping- och narkotikabrott.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till NMR-medlem åtalas för ofredande av tre kvinnor

  1. Mikael skriver:

    Killen är sjuk, flera skruvar rostiga. Redan meddelandena till Helle Klein räcker för diagnos. Vård, ej böter/fängelse, är mitt förslag.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s