”Jag tror vi har mycket att lära av historien!

Det finns nu en kortare intervju med mig om min nya bok på Historiska Medias facebooksida.

Bilden är tagen framför dörren till en tysk ölhall på Tegnérgatan i Stockholm. I samma lokaler fanns en krog med liknande inriktning som var den ständiga mötesplatsen för nazister under 1930- och 40-talen. (Därefter fanns krogar med olika inriktning, vid något tillfälle en riktig finkrog, innan ordningen var återställd med ett ställe där man kan få riktig bratwurst och knödel.)

Jag medverkar tisdag den 12 oktober i P4 Extra för att tala om boken.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Jag tror vi har mycket att lära av historien!

 1. villacalifornia skriver:

  Tack för en mycket intressant ljudbok. Lyssnade med stor behållning och med mycket intresse.
  Många gånger tänker jag att ”hatet” finns kvar men grupperna som är i fokus för hatet förändras över tid. Min far gifte sig 1958 med sin tyska kvinna, min mor, vilket en del av släkten försökte stoppa då de inte ville ha ett ”nazisvin” i släkten. Mor och hennes syskon eller släkt hade inget med nazismen att göra, men för oss svenskar räckte det att hon var född i Tyskland för att stämplas.

  Tack även för intervjun i P4 Extra, som kompletterade boken.

  • annalenalod skriver:

   Hej, vad kul att du gillade boken. Intressant med din egen familj, tyskar har lidit mycket av att förknippas med nazismen, och gör det nog delvis fortfarande.

   • villacalifornia skriver:

    Jag har lyssnat många gånger på mor när de fick fly från Stettin till Lübeck för att undkomma ryssarna. Jag har och lyssnat på Brigitte Klasson från Danzig hur hon m fl blev tillfångatagna av ryssarna och skulle troligen till ett arbetsläger i Ryssland. Hur de skulle våldtas morgon middag kväll, hur soldaterna övade prickskytte på dem. Kvinnor fick leva och utnyttjas och män hängdes eller sköts. Din bok gjorde att jag fick ännu mera grepp om historien.

   • annalenalod skriver:

    Jag tror att rädslan för kommunismen ofta har underskattats när man försöker förklara varför människor blev nazister under den här tiden.

   • villacalifornia skriver:

    Personligen är jag rädd för båda sidor. Jag har också svårt för den debatt som sker mellan höger och vänster idag.
    Det var ju de sista åren på WWII som tyskarna fick vetskap om krigets fasor. Innan dess hade de någorlunda bra.
    Jag är också överens om att vi måste lära från historien.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s