Svenska sångdivor i jämlikhetens tidevarv

I veckan presenterades en tjock antologi med titeln ”Radikalism och avantgarder – Sverige 1947-67” (Timbro, red Torbjörn Elensky och Christian Abrahamsson). Jag medverkar med en text som handar om svenska sångerskor och deras försök att flytta fram gränserna för hur de verkade som artister. De exempel jag tar upp är främst Zarah Lenader, Monica Zetterlund, Alice Babs och Sonya Hedenbratt. Avslutningsvis kommer jag även in på Lena Junoff.

Här följer starten på texten: ”

”Helball!”

Ordet uttalas med en djup emfas av kvinnan i det eldröda håret i en elegant hög uppsättning, glittrande svart klänning och skyhöga klackar. Det följs av en lång konstpaus för att ge publiken en chans att konstatera att det här verkligen är Zarah Leander, den artist som i decennier förfört med sin divalika framtoning och djupa röst, men också förfärat med sina mindre kloka karriärval som några år som den Nazityska filmindustrins affischnamn.

Zarah Leanders solkiga förflutna kom i skymundan i en tid som blickade framåt och som letade efter originella gränsöverskridande personligheter.

Sedan ryter hon till för att kalla på sin betydligt kortvuxnare make, orkesterledaren Arne Hülphers, som för dagen ovanligt nog hängt på sig en elgitarr. Det något udda paret, vars gimmick var just att den paranta Zarah bossade den utseendemässigt rätt oansenlige Hülphers, genomför gemensamt en svängig sång som driver med tidens vurm för effekter som ekon, bra mikrofoner och andra sätt att lyfta även en artist med ”en liten, liten röst”.

Tiderna talade för en ny slags artister, något Zarah Leander själv beskrivit i en av sina självbiografiska böcker: ”Det finns inte längre några divor, som dränks i diamanter och champagne av ädla handkyssande herrar. En ödesdiger dag gick nämligen divan själv ner i mjölkboden och köpte sina frukostfranska, och den dagen dog hon för att aldrig uppstå.” (Vill ni se diva, 1958) Divorna fick helt enkelt ompaketera sig. Att framträda som popmormor var ett sådant försök, och senare skulle hon ge sig på att sjunga texter av sitt hemläns käraste poet Fröding tillsammans med Sven-Ingvars.

Sonya Hedenbratts karriär som hyllad jazzsångerska föll i glömska. Kanske för att hon bröt mot de skönhetsideal som rådde. Men också för att hennes senare framgångar som revyartist överskuggade det hon tidigare hade gjort.

Numret ”Bra mikrofoner” framförde hon 1963 i Hasse och Tages revy Konstgjorda Pompe på Gröna Lund i Stockholm. Det var en märklig föreställning som blandade inspelade nummer (som det med Zarah Leander) med framträdanden på scenen. Hasse och Tage hade åtaganden på annat håll och befann sig därför inte ens i rummet. Så blev Konstgjorda Pompe inte heller samma succé som revyn Gröna Hund året innan. Revyn visade ändå på en framåtrörelse. Inte bara genom tilltaget att vissa nummer enbart visades på en duk (vilket ärligt talat nog inte var särskilt lyckat) utan också genom att den kontroversiella Zarah nu faktiskt framträdde som en folkhemsartist som kunde visas upp i sådana här sammanhang.

Det fanns en önskan vid den här tiden att glömma det som varit och blicka framåt, och hennes historia av att fraternisera med Nazi-Tyskland blev med kriget på lite avstånd mest en pikant krydda som tillförde ett stråk av farlighet. Men där fanns också en vurm för starka känslor och originella personligheter. Hennes samtidigt utstuderat kvinnliga men också kraftfullt maskulina framtoning passade perfekt i tider då de traditionella könsrollerna började ifrågasättas. Så småningom kom hon även att omfamnas av gayrörelsen, både i Sverige och Tyskland. En rörelse som uppskattade såväl hennes divaliknande framtoning som hennes lätt solkiga livshistoria.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svenska sångdivor i jämlikhetens tidevarv

  1. Jan skriver:

    Intressant text om Zarah som nyligen fick en plats utanför teatern i Karlstad uppkallad efter sig själv. Stor publik kom dit, även många yngre som applåderade och hade trevligt (finns på tuben). Och ärligt talat var nog V-Gurra mer nazist än Zarah. Eller han med ”Till haaavss” som sjöng inför både Hitler och Mussolini vilket Zarah aldrig gjorde. Hon vägrade att gå med i nazistpartiet och umgicks utan problem med tyska homosexuella artister. För övrigt gillade SKP denna kvinna och kritiserade aldrig hennes tyska kärlekssånger. Bra gjort tycker jag! Ha dä gött.

    • annalenalod skriver:

      Hej, tack för din kommentar. Zarah var nog en motsägelsefull person som inte heller hade något behov av att markera vad hon tyckte i alla lägen eller vara 100 procent konsekvent. Hon kunde agera affischnamn för tysk film under nazi-tiden, men samarbetade därefter i UFA utan problem med judar och homosexuella i filmbranschen och visste säkert mycket väl hur regimen såg på dem. En nära kompis som ju bidrog till att rehabilitera henne efter kriget var Karl-Gerhard, också han en motsägelsefull person men vacklade mellan liberalism och kommunism, absolut inte nazist i alla fall. Exemplen kunde mångfaldigas …

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s