Kampen om facket


– När man blir vuxen slutar man ockupera hus och börjar jobba fackligt.
Det säger Eva Sundin-Johansson, f d punkare och husockupant, numera tvåbarnsmamma och skyddsombud i fackklubben på den tyska livsmedelskedjan Lidls storlager utanför Eskilstuna. Jag träffade henne och de andra i klubbstyrelsenen vintrig fredagseftermiddag i mars. Reportaget finns i senaste numret av Ordfront magasin som kom ut lagom till 1 maj.

Kanske är det är på sådana här arbetsplatser som slaget om fackets framtid står. Inte på SKF och ABB, utan på de nya stora jättekoncernerna som sprider sig som gräshoppor över Europa, och som tror att de står över lagar och avtal. Arbetsplatser där det borde vara lätt att se att facket behövs, även för alla de 19-20-åringar som just fått sitt första jobb och som kommer hit på morgnarna i sina rostiga Volvobilar från Köping, Örebro och Västerås.

På Lidl måste man hålla ihop, och många lär sig att facket är ”hjälp till självhjälp”, som Eva uttrycker det. Det kan vara värt att påminna om i dessa tider där facket känns toppstyrt och gubbigt. Om man sköter sig själv och skiter i andra på ställen som Lidl har man ingen chans, så är det.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, facket, Lidl. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s