I terroristjakten är allt tillåtet

Så har då äntligen Ahmed Yusuf, den sista av de tidigare terroristmisstänkta somaliersvenskarna, friskrivits från alla anklagelser. Fem år har det tagit, och nu hävs reseförbudet och han får åter tillgång till sina konton och pengar.
Att det ändå dröjt så länge är en skandal. USA har inte presenterat några som helst bevis eller ens något som kan likna en förklaring till sitt agerande.
Ahmed Yusuf har på grund av anklagelserna inte fått söka arbete och dessutom har hans konton frysts. Han har fyra barn och har tvingats leva på socialbidrag för att kunna försörja dem. Men EU-domstolen slog i en dom fast att det var olagligt av den svenska staten att betala ut pengar till en terroristmisstänkt.
Domstolen uttalade sig inte om Yusufs skuld, bara om att det var rätt av EU att ta hänsyn till beslut som tagits i FN:s säkerhetsråd. Yusuf ådömdes också att betala rättegångskostnaderna. Trots att han inte får hantera några som helst penningtransaktioner. Tala om ”Moment 22”.
Det är väl känt att terroristjakten motiverar inte minst USA att behandla människor nästan hur som helst. Och kritiken från svenskt håll känns lam, närmast obefintlig.
Men ändå: Grattis Ahmed Yusuf!

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ahmed Yusuf, terrorism. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I terroristjakten är allt tillåtet

  1. Eller för att vi är livrädda för USA. Eller mesiga. Och det är ju inte direkt första gången som det händer.

  2. z999 skriver:

    Ehrmm, inte riktigt. USA har bett Sverige att inte utbetala några pengar till honom som kan misstänkas gå till ”barfotabanken” bakkarat (eller vad den nu hette). USA har överlåtit åt Sverige att lösa problemet med att inte sänka honom ekonomiskt, men man har lagt fram bevis på att bakkarat har varit med och finansierat terrordåd och vill frysa tillgångarna för alla som har eller har haft att göra med banken (tur att det inte var föreningssparbanken för då hade jag legat risigt till).Banken är internationell och därför väldigt omfattande med ett jättestort kundregister. Därför så har väl USA’s tanke från början varit riktig men när ansvaret dikteras uppifrån och nedåt utan någon kontakt nedifrån och uppåt så kan det bli så här.Jag tror att svenska myndigheter har överreagerat (?) för att vara till lags eller för att verkligen bevisa att Sverige ställer upp i kampen mot den islamska terrorn.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s