Ytterligheterna möts


Jag har ofta förvånats över hur politiska ytter-kanter kan mötas och förenas i olika synpunkter på tillståndet i världen. Som om höger- och vänsterextremism inte alls var en skala från en kant till en annan utan snarare som en cirkel som sluts.Illustrationen från NDU:s (ND:s ungdomsförbunds) hemsida är ett exempel på just hur kamp mot kapitalism kan förekomma även inom det som de flesta ser som extremhöger.
En person som läst min senaste bok tipsade mig häromdagen om följande citat från Nationaldemokraternas hemsida. Det handlar om deras besök i Almedalen i somras:
”De enda som visade sig vara värdiga var RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom) som visade sig ha många ideologiska punkter gemensamma med NDU i diskussionerna, inte minst vad gäller i kampen mot globalisering, kapitalism och sionism. Även om NDU inte har mycket till övers för kommunismen så var det uppfriskande att tala med vänstermänniskor som vågar stå upp för vad de verkligen tycker och som klarar av att driva en vettig dialog.”

Detta visar bl.a. att man alls inte ska dra SD och ND över en kam. Jag antar att det knappast lär dyka upp sådana här texter på SD:s hemsida som drar allt mer åt ”nationakonservatism och folkhemspolitik” som DN skrev i en artikeli morse om ”extremhögerns satsning i Skåne”.

Tankarna går till bl.a. en historia som jag skriver om i ”Gatans parlament”. Det var 2001 som ett antal personer med lösa nazistsympatier och unga stalinister i KPML(r):s ungdomsförbund RKU, enades kring en Internetsida med namnet ”Kamrat Josef”. Hemsidan användes för publicering av ett blandat material av nazistiska och kommunistiska texter. En av upphovsmännen, en då 23-årig man från Uddevalla, förklarade att han var ”pre-NSDAP”, d.v.s. en slags tidig nationalsocialist från tiden innan grundandet av det tyska nazistpartiet. Han menade att detta mycket väl gick att förena med marxism-leninism. KPML(r) skyndade sig att utesluta personerna bakom sajten, som snabbt släcktes ner.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i KPML(r), Nationaldemokraterna, nd, ndu, RKU, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Ytterligheterna möts

 1. Hasse skriver:

  hm, de kallade sig för Auktoritära Fraktionen och de hade hade aldrig några nazister som medlemmar, men fakta är väl inte din styrka? mvhHasse (fd ordförande för Auktoritära Fraktionen)

 2. Anonymous skriver:

  anna? när kommer din redogörelse om de ”ytterst obehagliga historiska kopplingarna som finns mellan socialdemokratin och fascismen?”tyckte det lät intressant.ta den ‘svenska modellen’s liknelser med fascisternas ekonomiska politik, det kan bli riktigt kul läsning.

 3. Anonymous skriver:

  Du borde kolla upp högerextremisternas querfront-strategi (quer, för tyska kors eller tvärfront). det är ju stora debattämnet intern inom den högerextrema rörelsen idag.men tvärsemot din ”extremerna möts”-strategi, så är ju intresset från vänstern oerhört jumt (eller snarare direkt fientligt).

 4. Anonymous skriver:

  ”Men väljarunderlaget är delvis detsamma (fattiga vita arbetare) och det är väl inget konstigt med det.”Nej, verkligen inte. Det är ju ”småfolket” som på ett alldeles påtagligt sätt får se, och känna av, problemen med den förda invandrings- och integrationspolitiken. Och så länge etablerade media förhindrar en öppen och allsidig debatt i frågan kommer ju inte folk som lever på behörigt avstånd från ”det nya Sverige” att se invandrings- och integrationspolitiken som någon stor, och för partisympatierna avgörande, fråga.

 5. Anders_S skriver:

  Karlshamn – jag läste bara siffrorna. Det skiljer inte tillräckligt mycket för andra partier för att det skulle kunna förklara skillnaderna för Sverigedemokraterna mellan riks- och kommunalval. Endast om man tar med KPML(r):s väljare så går det att förklara.Jag tycker inte heller det är så konstigt. Bägge partierna lockar missnöjesväljare. Men man presenterar olika typer av lösningar (jag vill inte ha någon av deras lösningar, stalinism ellr fascism). I Göteborg dä rjag studerat valresultaten ner till minsta distrikt och där jag också känner till gatorna och husen är det tydligt att där KP (som errarna heter numera) finns får SD inga röster och vice versa. Man kan ju se det som positivt att KP får rösterna istället, men personligen är jag inte så säker på det.Och till anonymous: Det finns enligt mig inga likheter mellan KP och SD politiskt. Men väljarunderlaget är delvis detsamma (fattiga vita arbetare) och det är väl inget konstigt med det.

 6. Anonymous skriver:

  anders_s för fan klipp dig

 7. Du har ett uppenbart faktafel i boken, du hävdar att Nationaldemokraterna fick 4000 röster i valet 2002 – något som givetvis inte stämmer.Nationaldemokraterna fick lite mera än 9000 röster.

 8. Robsten skriver:

  ”Främlingsfientlig” har blivit ett vapen, en metod att stigmatisera meninmgsmotståndaren och slippa en saklig debatt. Vade menas egentligen med ”främlingsfientlig” vad är den exakta definitionen?Rojas sade att grovt kriminella skall utvisas om de inte är svenska medborgare, vad exakt är främlingsfientligt med detta påstående? De flesta (sannolikt nästan alla) nationer utvisar grovt kriminella ickemedborgare, är då i princip alla jordens länder ”främlingsfientliga? Det är en nationell rätt för varje nation att bestämma vilka utlänska medborgare som får vistas i landet, skall Sverige som enda land avsäga sig den rätten? Är man ”snäll och human” om man låter dessa grovt kriminella stanna? Vad händer med alla brottsoffer som utsätts för dessa grova brott? vem tar ansvaret för dessa trauman? De som kallar Rojas ”främlingsfientlig”? Knappast, skulle inte tro det.Det är min demokratiska rätt att ha en egen åsikt i denna fråga, utan att kallas ”främlingsfientig”, till en demokrati hör med nödvändighet åsiktsfrihet och yttrandefrihet, det tycks vi ha glömt i detta land, demokrati är INTE när jag måste tycka som du, demokrati är inte begränsad till att rösta om en eller annan hundralapp mer i pension.

 9. Anonymous skriver:

  ”att många invandrare är kriminella och inte har jobb beror på att de står lägst på klasstrappan”Större delen av invandrarnas överrepresentation i brottslighet kan inte förklaras av att de är sämre lottade vad gäller socioekonomisk status, det har två på varandra följande BRÅ-rapporter fastslagit. Och givetvis är det inte invandrarnas klasstillhörighet som förklarar den stora arbetslösheten i invandrarkollektivet. Det beror på invandringspolitikens utformning. För man i stor utsträckning en invandringspolitik utan koppling till arbetsmarknadens efterfrågan, i kombination med att massarbetslöshet råder i mottagarlandet, skulle det till ett mirakel för att inte många invandrare hamnar i arbetslöshet.

 10. Anonymous skriver:

  Anna-Lena:När ska du redogöra för de ytterst obehagliga historiska kopplingarna som finns mellan socialdemokratin och fascismen?

 11. Om jag kallade fp främlingsfientliga så vore jag väl inte den första. Vet inte direkt om det är så man ska tolka det. Snarare känns det väl som populism. De tolkar saker för snävt, för att många invandrare är kriminella och inte har jobb beror på att de står lägst på klasstrappan – inte på vilken kultur eller vilket land de kommer ifrån. Svenskar är likadana, under samma omständigheter.Förlåt för dragningen mellan SD och NDP – onödig, håller med. Det är hoppfullt att folk ändrar sig, och rätt naturligt. Däremot vill jag peka på att fanatism i olika former är sig rätt lika. Att det finns gemensamma nämnare där som saknas i mer ”vanliga” partier.

 12. Anonymous skriver:

  Visst är det så att det finns exempel på att folk från den yttersta vänsterkanten har blivit nazister. Men det finns också exempel på att folk från den yttersta vänsterkanten har blivit socialdemokrater. Ännu fler exempel på konservativa som blivit nazister. Det finns också exempel på liberaler som blivit socialister. Nazister som blivit miljöpartister finns det också. Även ungmoderater som sadlat om till att bli Ung vänstrare eller Ungsyndikalister.Bara för att en dåre hoppar över så betyder inte det något större för rörelsen. Att ND (precis som Svenskt näringsliv) försöker lägga beslag på Vänsterns hjärtefrågor säger heller ingenting. Moderaterna kallar sig ju även för det nya arbetarpartiet. Inte gör det dem och Socialdemokraterna till samma sak.

 13. Anonymous skriver:

  Ytterligheterna möts… INTE. Tror du det var en slump att nassarna i Tyskland började med att bura in kommunister, anarkister osv det första de gjorde när de tog makten? Eller att det till 95% var vänsterfolk som försvarade den spanska republiken mot Franco? Det håller inte att peka på nån hemsida för 1000 bast sen för att dra den slutsats som du gör. Vi vet vem du är och vilka motiv du har – och du är helt enkelt inte trovärdig i våra ögon. Och du får såklart haja att folk som jobbar politiskt lackar ur när du jämför oss med nassar och annat pack.

 14. Anonymous skriver:

  ”Horst Mahler som gått från sympatisör till RAF till att stödja SD:s kompisar och liknande.”Är du inte riktig? På vilket sätt skulle NPD vara ”SD:s kompisar”? SD har vad jag vet tagit avstånd från det där avskyvärda partiet.

 15. Robsten skriver:

  Men nu skiter vi i detta.Såg du Rojas i SVT1 i dag, tisdag morgon Anna-Lena? Han var så jävla bra, så otroligt bra. Han sade det jag brukar säga, som jag inte trodde jag skulle få höra av en etablerad politiker, han sade att arbetslösheten inte beror på rasism, utan på att det faktiskt finns för få jobb, det är inte svenska folkets fel (som ju brukar anklagas) utan regeringens fel (de brukar ju anklaga svenska folket) att folk som bor i förorter faktiskt är oroliga för brottsligheten, det är ju de som drabbas, inte politiker som bor i fina villaförorter. Rojas bröt en vall tror jag, öppnade Pandoras ask, breddade vägen för ett paradigmskifte. Nu är frågan, skall du anklaga Rojas (FP) för främlingsfientlighet? Anklagar du honom kan du anklaga mig och mina kompisar, anklagar du inte honom kan du inte anklaga mig.

 16. Ove skriver:

  Hohoho, Anna-Lena slår till igen med ännu en genomtänkt analys.Jag förstår inte varför somliga blir upprörda av vad hon skriver.Trodde dock cirkelresonemanget skulle undertryckas av henne. Hon säger sig ju ändå ha forskat och den sortens populär-analys hör väl snarare hemma i fylleslaget än ska ha kommit från en påstådd forskare.

 17. Schizo skriver:

  Hej Expert-Anna. Jag hittade fler ytterligheter som möts åt dig.http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,632285,00.html

 18. Hitler ansåg att judarna var grunden till kommunismen, t ex.Men läser man Armas Sastamoinen bok Nynazismen (sista upplagan kom 1965) hittar man exempel från framförallt Östeuropa på ”nationalbolsjevism” och andra sådana hybrider mellan nazism och kommunism. I Sverige hade vi Nils Flyg som tog steget från rött till brunt utan att ändra grundvalarna för sitt tänkesätt, om jag läser rätt i Håkan Blomqvists utmärkta bok om denna man. Enstaka virrhjärnor kanske. Men rätt många sådana har det trots allt varit genom åren.En av de senare jag kommer att tänka på är Horst Mahler som gått från sympatisör till RAF till att stödja SD:s kompisar och liknande.Jag stannar där.

 19. Robsten skriver:

  Det blev fel,”I Ryssland så mördade de omedelbart alla judar och kommunister”Skulle det vara.

 20. Robsten skriver:

  Nu gick ju Hitler det tyska storkapitalets till mötes, försåg dessa t.o.m. med ryska slavarbetare. Nazisterna hatade kommunister mest av alla efter judarna. I Ryssland så mördade de omedelbart alla nazister och kommunister, inte nödvändigtvis i den ordningen. Jag kan fortsätta ett bra tag till. Nazister och kommunister har helt olika agenda och helt olik värdsbild. Att bygga teorier på enskilda virrhjärnor är inte seriöst. Det kanske går att hitta en ung förvirrad extrem islamist som gillar parlamentarisk demokrati eller Coca Cola eller vad fan som helst, jag kan inte bygga några teorier på det, naturligtvis.

 21. Intressant med Karlshamn. Det borde stämma till eftertanke. HUr fick du fram uppgiften?Starka ledare, ja.Och absoluta svar, totala sanningar.Sedan förstås finns det även olikheter, det inser även jag.

 22. Anders_S skriver:

  Inte för at jag håller med om att ytterligheterna möts. Det är bara vissa enskilda individer i så fall. Men det finns vissa likheter mellan stalinister och nazister i förhållandet till starka ledare etc. Dessutom innehåller Kommunistiska Partiet och dess ungdomsförbund en del personer med homofobi etc. Det finns också ett par kända exempel på politiska övergångar mellan RKU och nazistiska grupperingar. En analys av valsiffrorna i Karlshamn under förra valet visar också att många av de som röstade på KP i kommunalvalet måste ha röstat på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

 23. Mark skriver:

  Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig angående vissa delar på ”Vitt oljud”Jag lämnar min e-mail:millwall007@hotmail.com/Mark

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s